Škverani iskoristili vikend za deblokadu računa: ‘Imat ćemo sada novce i kupit ćemo hranu, kruh, bocu vode…’

Idi na originalni članak

Nad Uljanikom također visi i misterij brzo nagomilanih gubitaka koji su teški čak 100 milijuna kuna po isporučenom brodu

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Plaće radnika Uljanika su na računima, a oni su vikend iskoristili da plate račune, kupe hranu te odvedu djecu u toliko odgađanu kupovinu školske opreme. Na posao se vraćaju u ponedjeljak, svjesni da je odobravanje djelotvornog plana restruktiriranja u Bruxellesu njihov jedini dugoročni spas te da im država za plaće na ovaj način više neće jamčiti.

No, zasluženoj plaći svojih roditelja ipak su se najviše razveselili oni najmlađi čije su reakcije uvijek najikrenije i najemotivnije.

Franko Belas napokon je dobio plaću pa je odveo djecu u park i kupovinu, a dio plaće izdvojio je i za kooperante koji zbog Uljanikovih problema svoju plaću još nisu dobili.

Nakon što su donirani novac proslijedili onima kojima je potrebniji te kupili sve što ovih dana nisu mogli, uživali su u donekle bezbrižnom sunčanom pulskom obiteljskom jutru.

“Imat ćemo sada novce i kupit ćemo ono što nam treba hranu, kruh, bocu vode, bilo što”, rekao je Evan Belas, sin Franka Belasa, radnika Uljanika.

Franko Belas najavljuje da od ponedjeljka radnici opet idu punom parom u proizvodnju. Kaže da su mnogima u zadnjih sedam dana blokirani računi pa su to jutros rješavali u FINI. Mnogi su vikend iskoristili i da se oporave od stresa, bijesa te neizvjenosti koje je donio štrajk.

“Vidjet ćemo što će biti sljedeći vikend, hoće li se morati nešto nadoknađivati, ali evo danas s djecom malo s familijom. Park, šetnja i to probat što više odmorit mozak i napuniti baterije da krenemo opet iz početka i da vidimo što ćemo dalje jer uskoro će trebati plaća ići i za deveti mjesec”, kazao je Franko Belas.

Čeka se zeleno svjetlo iz Bruxellesa

Da bi plaće išle normalno Bruxelles mora odobriti plan restruktiriranja. Dijelovi koji su neslužbeno iscurili ukazuju da bi se broj radnika mogao smajnjiti za 600 uz otpremnine od prosječno 115 tisuća kuna. Plan je i da se prihodi dugoročno učvrste gradnjom marine što je investicija od 225 milijuna kuna.

“Sve što se radi u budućnosti ovaj plan restrukturiranja mora imati koncept održivosti baziran na puno manjoj participaciji države nego što je bila do sada”, naglasio je premijer Andrej Plenković.

Tko je kriv za više milijunske gubitke?

Nad Uljanikom također visi i misterij brzo nagomilanih gubitaka koji su po nekim procjenama teški čak 100 milijuna kuna po isporučenom brodu. Što se tu događalo i tko je kriv istina se tek treba utvrditi. Vlada u međuvremenu podsjeća na koji je način isplaćena plaća radnicima.

“To zapravo i nisu jamstva to su sredstva iz postojećeg stanja gdje su bili depoziti u bankama, ali više neće biti mogućnosti da država pomaže ako nema pravog plana restruktiriranja”, rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

No ako škver opet bude kasnio s isporukom, povećavao troškove te plaćao penale za kašnjenje onda ni najbolji plan neće Uljanik spriječiti od sigurnog stečaja.

Boris Mišević, Ivan Dobran

Exit mobile version