SLIJEDI LI NOVI NAPAD? Stručnjakinja za kibernetički kriminal: ‘U teoriji, ugroženi mogu biti svi’

Idi na originalni članak

Kaos zbog hakerskog napada tek bi mogao uslijediti. Za sada je zahvaćeno 200 tisuća računala u najmanje 150 zemalja – što će se dogoditi sutra kada svi upale računala na poslu?

Oglas

Kriza zbog globalnog hakerskog napada još nije gotova, čak dapače, sutra s prvim radnim danom posljedice najvećeg napada u povijesti interneta mogle bi biti kaotične.

Brojka zaraženih softvera porasla je na više od 200.000, a Europski policijski ured poznatiji kao Europol strahuje da bi ih moglo biti još i više. Razlog za dodatan oprez jest činjenica da je hakerski napad napravljen taktički pred vikend, što znači da se u ponedjeljak povratkom na posao i paljenjem računala virus može dalje širiti. Među 150 zemalja zahvaćena je i Hrvatska.

Detalje je u studiju RTL-a Danas otkrila Kristina Posavec, voditeljica MUP-ova odjela za visokotehnološki kriminalitet.

Paliti ili ne paliti računalo sutra?

“Svakako da će ljudi povratkom na posao morati upaliti računalo, dakle nije savjet da ih ne upale.”

Što nas to sutra očekuje i tko je najviše ugrožen?

“Htjela bih razjasniti tematiku napada. Ne radi se o hakersom napadu koji je ciljano usmjeren na određene institucije, nego se radi o globalnoj kampanji tzv. Ransomwareom, odnosno nasumičnim napadom malicioznim virusom. Republika Hrvatska je među napadnutim zemljama. Virus se širi na način da koristi ranjivosti Windows operativnog sustava i zbog toga računala koja koriste taj operativni sustav mogu biti u opasnosti.

U Hrvatskoj nemamo informaciju da je neka institucija ugrožena. U teoriji ugroženi mogu biti svi, od poduzeća, državnih institucija do građana. Potrebno je naglasiti da je MUP još jučer na svojim web stranicama objavio upute kako se ponašati i kako se možemo zaštititi.

Ovo nije prva ovakva kampanja, ali je jedna od većih i globalnijih. U Hrvatskoj je već ranije bilo iskustva s Ransomwareom. Ukoliko je računalo zaraženo, građani mogu dobiti saznanja kako se ponašati i što učiniti na web stranici www.nomoreransom.org.”

Što ako hakeri traže od nekog građana određeni iznos novca, kome se građani mogu obratiti?

“Dakle, radi se o virusu kojim se za otključavanje vaših datoteka na računalu traži određen iznos novca. Ovdje se konkretno radi o Bitcoinima, virtualnoj valuti kojoj je vrlo teško ući u trag. Savjetujemo građanima da ne plaćaju takve iznose jer nema garancije da će datoteke biti otključane i time se potpomaže daljnjim kriminalnim aktivnostima hakera.”

Je li se ikad došlo do tih hakera?

“Može se doći do njih. Za to je vrlo bitna međunarodna policijska suradnja.”

Je li bio napadnut informatički sustav MUP-a?

“Nije bio napadnut informatički sustav MUP-a niti jedan drugi sustav. Potencijalna opasnost postoji da su zaražena pojedina računala korisnika, ali sustav kao sustav nije zaražen i sve normalno funkcionira.”

Ukoliko sutra dođe do novih napada, je li onda ugrožena sigurnost?

“Za sada sigurnost nije ugrožena. MUP ima kopije svih podataka koji su bitni.”

Ana Brdarić Boljat

Exit mobile version