NAJVRJEDNIJI JE KLAVIR

Snimka djevojčice koja svira ispred razrušene škole oduševila je Hrvatsku; U kampanju se uključili i poznati

Idi na originalni članak
Foto: Printscreen/RTL

Petero učenika zato je na snijegu i hladnoći ispred razrušene škole održalo mali koncert.

Oglas

A jedan malo drukčiji koncert, onaj 12-godišnje djevojčice Sare Kolar, koja ispred razrušene glazbene škole u Sisku svira violončelo, oduševio je cijeli hrvatski Internet.

I dobro da je, jer počela je crowdfunding kampanja kojom se želi skupiti novac za obnovu ili novi prostor. U 140 godina staroj zgradi zarobljeni su ostali i mnogi instrumenti, pa su se uključili i Gibonni i Nikša Bratoš.

Više u videoprilogu:

Ne daju da njihove violine, violončela i saksofoni utihnu. Glazbom žele spasiti svoju školu.

“Ja sam htjela poslati poruku da se ne bojimo, da budemo hrabri i da i da ovaj potres ne može nama ništa napraviti, da se škola može obnoviti i da će biti sigurno puno bolja”, kaže Barbara Ivšić iz Glazbene škole Fran Lhotka.

Petero učenika zato je na snijegu i hladnoći ispred razrušene škole održalo mali koncert.

Crowdfunding kampanja 

I tako je počela crowdfunding kampanja kojom žele prikupiti novac za obnovu.

“Danas smo svirali za našu glazbenu školu. Bilo nam je teško svirati, ali sve to radimo s ljubavlju prema njoj”, rekla je Eva Sprišić iz Glazbene pkole Fran Lhotka u Sisku.

A svirala je prije nekoliko dana i Sara Kolar

Video 12-godišnje djevojčice i njenog violončela dirnuo je sve. Pa i Gibonnija i Nikšu Bratoša koji su se odlučili priključiti akciji.

“Poruka mladim glazbenicima i učenicima glazbenih škola u Petrinji i Sisku: Vaši stariji kolege, hrvatski glazbenici, članovi svih glazbenih udruga – misle na vas. U kontaktu smo s vašim profesorima i trudit ćemo se učiniti sve što kako bismo vam čim prije omogućili nastavak rada i uživanja u sviranju. Glazba u Sisku i Petrinji neće utihnuti. Nadam se da ćemo uskoro zasvirati zajedno”, rekao je glazbenik Nikša Bratoš.

Klaviri, trube, saksofoni i flaute svoje još nisu odsvirali iako su po zgradi plesali na 6,2, po Richteru. Preživjeli su, ali su ostali zarobljeni u ruševinama.

“Mi ne znamo da li će ta zgrada ostati, hoće li se sanirati ili ćemo tražiti novi prostor i potpuno graditi nešto novo”, kaže ravnatelj glazbene škole Fran Lhotka Tomislav Ivšić.

Obnova ili nova zgrada, još ne znaju, ali cilj im je do kraja veljače skupiti 200 000 eura. I, iz škole spasiti najvrijedniji instrument.

“Radi se o najvrjednijem klaviru, i inače na svijetu, Steinwayu, najvećem. Taj klavir smo mi dobili 70-ih godina na poklon iz dvorane Iskra u Zagrebu”, rekao je ravnatelj.

Vrijednost mu je blizu milijun kuna. Klavir je očuvan kao i svi u principu, osim dva pianina, oni su u malo lošijem stanju.

360 učenika glazbene škole u Sisku jedva čeka ponovno zasvirati

“Želimo postići da dobijemo neku novu školu, lijepu tako da možemo što prije ići u školu”, kaže Eva Sprišić iz Glazbene pkole Fran Lhotka u Sisku

Ovo je nekoć bila najglasnija zgrada u Sisku. Ovi učenici i njihovi profesori trude se da tako i ostane, pišu Vijesti.hr

Vijesti.hr

Exit mobile version