NAJBOLJA PREVENCIJA?

SPASONOSNI TRETMAN ‘Koktel antitijela’ najbolja je zaštita za one s lošim imunitetom; Prvu dozu dobila medicinska sestra

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cjepivo za najranjivije proizvela je farmaceutska tvrtka AstraZeneca od koje je Hrvatska već rezervirala 2,7 milijuna doza

Oglas

Prva osoba na svijetu koja je primila potencijalno spasonosni tretman antitijela za COVID-19 je medicinska sestra za intenzivnu njegu iz Velike Britanije. Dizajniran je za ljude s oslabljenim imunološkim sustavom koji se ne mogu cijepiti, a mogao bi ponuditi zaštitu od koronavirusa i do godinu dana.

Više u videoprilogu:

Prvo cjepivo primila je medicinska sestra

“Koktel antitijela” je prvi tretman na svijetu protiv COVIDA-19 koji bi mogao spasiti milijune života. Stvoren je za one slabijeg imuniteta, prvenstveno starije i teško bolesne. A Karen, medicinska sestra za intezivnu njegu iz Velike Britanije i prva osoba koja je primila takvo cjepivo.

”Mislim da je to veoma važno jer smo time okruženi cijelo vrijeme, znam da nisam jedina osoba iz svoje jedinice koja se na ovo prijavila, tako da to je dobro, mi smo na neki način uzor”, kazala je Karen Simeson, medicinska sestra.

Cjepivo za najranjivije proizvela je farmaceutska tvrtka AstraZeneca od koje je Hrvatska već rezervirala 2,7 milijuna doza cjepiva protiv COVIDA-19.

”Zaštitit će posebno ranjive skupine ljudi. One koji će, ako dobiju infekciju, gotovo sigurno imati teži oblik bolesti s puno većom šansom da će preminuti”, izjavio je profesor medicine Paul Hunter.

Dobre vijesti iz SAD-a

Djelotvornost ovakvog tretmana antitijelima moglo bi trajati između šest mjeseci i godinu dana. Dobre vijesti stižu i iz SAD-a. Odobren je eksperimentalni lijek s antitijelima koji je dobio američki predsjednik Trump kada je obolio od korone.

”Stvarnost je takva da postoji dio populacije koji nemaju antitijela kako bi se obranili, tako da je ovo još jedna potencijalna intervencija koja će biti od pomoći”, rekao je Nat Wright, voditelj kliničkog istraživanja.

Lijek bi također bi mogao biti i od velike pomoći zdravstvenim radnicima, poput Karen koja roditelje nije vidjela od ožujka.

”Nedostaju mi moji prijatelji, nedostaju mi mjesečni izlasci u restorane s mojim prijateljicama, grljenje mojih kćeri”, izjavila je Simeson.

Tretman antitijelima trebao bi biti dostupan od iduće godine, a znanstvenici se nadaju kako će ono omogućiti barem mali povratak u “staro normalno”.

Vijesti.hr

Exit mobile version