PRILIKA ZA NAUTIČKI TURIZAM

Stižu nautičari? Španjolska je paralizirana, marine na Kvarneru spremne prihvatiti sve “viškove”!

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Španjolski mediji prenose da će se u turističkom i nautičkom dijelu okoristiti Hrvatska

Oglas

Jedna od europskih zemalja koja se najteže nosi s koronavirusom je Španjolska. Stotine tisuća oboljelih i tisuće umrlih. Te strašne brojke paralizirale su zemlju.

Španjolski mediji prenose da se u turističkom i nautičkom dijelu može okoristiti Hrvatska jer multinacionalne kompanije flote povlače s Baleara i prebacuju ih na Jadran.

Stranim nautičarima Marin Punat jedna je od najomiljenijih hrvatskih marina.

S otvaranjem granica, nakon dva i pol mjeseca, vlasnici ponovno u svojim kabinama.

“Vrlo lijepo da smo došli ovdje, svi čekamo da možemo doći do svojih plovila i da možemo početi plovit i uživat”, rekao je Stanko Zver iz Slovenije i dodao:

“Prazno je, jer su još granice zatvorene. Ja lično mislim, u nautičkom turizmu mislim da neće biti toliko manje, zbog vlasnika brodova”.

Očekuje se da će ih biti i više, jer Marina Punat, s 850 morskih i 500 suhih vezova, spremna je prihvatiti i one koji će eventualno doći sa španjolskog tržišta. No, zasad, kažu ovdje, nema takvih najava.

“Svaka neprilika je, nažalost, nekom drugom prilika, mi ćemo je iskoristiti ukoliko nam bude to ponuđeno, odnosno, ukoliko se prilike otvore”, izjavila je Renata Marević, direktorica Marine Punat.

Ali svjesni su da to neće biti na razini prošlogodišnjih brojki, a ima i drugih problema.

“Charter tvrtke su se obratile marinama, kako bi marine ublažile udar na njihovu likvidnost, recimo, jednim nizom olakšica ili smanjenjem cijene veza i tako dalje. Marine su se u tom smislu obratile Vladi kako bi i marine primile određenu pomoć”, rekla je Marević.

Odgovora iz Vlade nema niti o tome niti o prijedlogu smanjenja stope PDV-a, koji za usluge marina iznosi 25 posto i među najvišima je u Europi.

No nautičari ni po čemu ne mogu naslutiti tešku situaciju. Usluga je potpuna, a jahte se pripremaju i za dolazak Nijemaca.

“Nijemci su jedva čekali da se granice otvore, pogotovo naši jahtaši. Oni su bili spremni i čekali samo da se otvore i da krenu i četvrtak im je dan kada ih većina dolazi. Očekuju da ih dočeka sve pripremljeno, uređeno, sređeno, da dođu kao u svoju kuću”, poručio je Hari Čerkezović, vlasnih tvrtke za brigu o brodovima.

Nije nerealno očekivati niti da će nautičari doista svoje putujuće kuće ovdje premjestiti iz Španjolske. Ali hrvatskim marinama, poručuju s Krka, hitno je potrebna pomoć.

Vijesti.hr

Exit mobile version