MLADI U NOĆNIM IZLASCIMA

Stožer ne stiže uloviti sve ‘ilegalce’: Hoćemo li dobiti nove mjere krajem tjedna?

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija/Sanjin Strukic/PIXSELL

Ugostitelji su predlagali da se zatvore noćni klubovi

Oglas

Prema najnovijim podacima više je ozdravljenih nego novozaraženih. Dobra bi to vijest bila da nije i smanjen broj testiranih. I da se broj oboljelih u bolnicama ne bliži brojci od dvije tisuće, a broj onih koji dišu uz respirator brojci od dvije stotine.

Ključan tjedan

S koronavirusom u protekla 24 sata umrlo je 33 pacijenata. Ovaj tjedan posebno je ključan u borbi s epidemijom – stoga se za sada još suzdržano najavljuje mogućnost novih mjera.

Kuda idu mladi nakon ponoći? Pita se Stožer koji je ugostiteljima uveo precizne mjere, a onda po njima ulovio čak 24 prekršitelja. Ne poštivanje radnog vremena ili razmaka – te je ugostitelje koštalo više od 600 tisuća kuna, no i u Stožeru su svjesni da postoje mnogi do kojih inspekcije ne stižu.

Više u videoprilogu:

“Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se dodatno angažirati i policija i Civilna zaštita i Državni inspektorat. Pozivam sve koji imaju informaciju da se bilo gdje održavaju ilegalni partyji, da o tome obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu ili Inspektorat i sigurno će se djelovati i to vrlo strogo”, rekao je načelnik Stožera Davor Božinović.

Ilegalce bi trebalo strože kontrolirati, ali i zaposliti više ljudi koji bi pazili na red – misli i većina ugostitelja koji su se prilagodili mjerama.

”A mi sami da idemo prijavljivati nekoga, ja mislim da se to neće dogoditi iz tog razloga, što mi nismo prije svega svjesni da se to događa u našem haustoru ili negdje oko nas, jer jednostavno takve stvari su tek novopečene”, izjavio je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Nekolicina neodgovornih

Ne bi bilo uredu da se kažnjavaju svi zbog nekolicine neodgovornih, kaže Medak, svjestan da se život mladih mora nastaviti, pa je Stožeru civilne zaštite predlagao drukčije modele.

”Mi smo predlagali da se ne zatvaraju noćni klubovi, da noćni klubovi imaju žetone po kojima se može kontrolirati točan broj gostiju, npr. ako ima 300 žetona, da onda ima a ako ne poštuju te mjere da se onda zatvaraju isti objekti”, rekao je Medak.

Umjesto toga, odlučeno je da se klubovi i kafići zatvaraju u ponoć, a u Vukovaru za Dan grada – uopće ne smiju raditi. Od danas novo radno vrijeme je do 22 sata imaju ugostitelji iz međimurske županije, no na svadbama se smije zalomiti i do ponoći. To su balansirane mjere i za sad se neće mijenjati tvrde u stožeru.

”Mjere su tu da ih poštujemo, ukoliko bi ih svi skupa poštivali brojevi bi am bili puno, puno, puno bolji. Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo da ne moramo pooštravati mjere”, izjavio je ministar Beroš.

Brojevi kakve obično imamo ponedjeljkom možda i ne traže strože mjere, pitanje je hoćemo li ih dočekati, sredinom ili krajem tjedna.

Vijesti.hr

Exit mobile version