Stručnjak o groznici Zapadnog Nila: ‘Odokativno je kroz kliniku prošlo oko 1000 ‘prokuženih’ pacijenata’

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (RTL)

Kutleša tvrdi kako su prvi slučajevi groznice Zapadnog Nila zabilježeni još 2012. godine te da se tada radilo o blažoj epidemiji

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Epidemija zaraze groznicom Zapadnog Nila u Hrvatskoj ne jenjava. Potvrđen je i 40. zaraženi ovim opasnim virusom zbog kojega je čak petero građana u teškom stanju i bore se za život.

Nalaze se na Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u dubokoj su komi, a disanje im održavaju aparati za disanje. Do sada je od ove bolesti, koja se prenosi putem uboda komarca, u Hrvatskoj umrla jedna osoba.

Docent klinike Marko Kutleša kazao je za RTL kako je stanje zaraženih manje više jednako. “Imamo pet kritično boljelih, a od toga je jedan možda malo bolje, a svi zahtjevaju respirator”, kazao je.

Kutleša tvrdi kako su prvi slučajevi zabilježeni još 2012. godine te da se tada radilo o blažoj epidemiji. “Možda je ove godine ona i mrvicu jača no to ćemo vidjeti na kraju sezone kada se pobroje obnoljeli. Nosimo se dobro sa svim. Za to smo spremni. Osim što smo infrastrukturno i aparatima manjkavi nadamo se da će se to razrješiti”, kazao je Kutleša.

Objašnjava kako bi krajem ljetne sezone groznici mogao doći i kraj. “Činjenica je da će komarci biti aktivni ovisno o klimi. Dok bude toplo bit će pristuni, ali čim zahladi oni nestaju, očekujem da za mjesec dana to prestane!, kazao je Kutleša.

Kroz njihov odjel, kako je kazao Kutleša, odokativno je prošlo oko 1000 “prokuženih”. “Od toga 20 posto bude blaže bolesno, a 1 posto bude teško bolesno da završi na intenzivno njezi”, objašnjava te ističe kako epidemilozi sve drže pod kontrolom.

Važno je i naglasiti da se u medijima pojavila netočna informacija da je u Dalmaciji zabilježen prvi slučaj infekcije ovim virusom. Iako se radio pacijentu iz Šibensko-kninske županije, on se zarazio na putu u Srbiju.
Ružica Đukić

Exit mobile version