RAZOČARANI I OGORČENI

VIDEO Studentima propalo putovanje iz snova, a onda je stigla i pljuska iz agencije: ‘Doslovce nas pokušavaju pokrasti’

Idi na originalni članak

I dok se Hrvatska raduje zbog povratka turista, mnogi hrvatski turisti su očajni

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovih dana studenti iz svih krajeva Hrvatske trebali su raditi i uživati na putovanju života – u Americi. Dizali su kredite i odrađivali svakakve poslove da bi uštedjeli 1700 dolara.

No stigla je korona, zatim i prosvjedi u Sjedinjenim Državama i postajalo je sve jasnije da od putovanja neće biti ništa. I to bi nekako i prihvatili da nije došla još jedna pljuska.

Novac koji su uplatili agencija im ne želi vratiti, već nudi po njima potpuno sulude uvjete. Danka Derifaj donosi priču o 150 mladih i jako ogorčenih ljudi.

1700 dolara za svoj put iz snova skupljali su na različite načine. Dizali kredite, odrađivali svakakve poslove, samo da bi si financirali rad i putovanje po Americi.

“Ja osobno sam se u zadnjih šest mjeseci dosta toga morao odreći kako bih uplatio ovaj program, na neki način sam živio minimalističkim životom, svu svoju ušteđevinu sam stavio sa strane, također i od prošlogodišnjeg sezonskog posla”, rekao je Bojan iz Slavonskog Broda.

Ali stigla je korona, blokiranje granica, otkazivanje letova. Studenti iz svih gradova Hrvatske morali su se pomiriti kako od puta u Ameriku neće biti ništa.

“S jedne strane, osjećala sam veliku tugu i razočaranje što to neću moći ostvariti, a istodobno sam bila svjesna da je to zbog nečega na što ne mogu utjecati”, kaže Lucija iz Siska.

Agencija im nude kombinacije

U agenciji Work and Travel Group uplatili su program koji bi im omogućio da tri mjeseca rade, a četvrti putuju. Većina studenata do početka koronakrize uplatila je osam tisuća kuna. Taj novac agencija im sad ne vraća, već nudi kombinacije.

“Jako sam ljuta i razočarana situacijom koja je zatekla druge studente i mene, smatram da ovakvo ponašanje Work and Travel agencije i njihovo kršenje ugovora je nedopustivo”, rekla je Monika.

“Oni su se prema nama ponijeli krajnje nepošteno i razočaravajuće, doslovno nas pokušavaju pokrasti, ne daju nam nikakve opcije, to doista nitko nije očekivao od najskuplje agencije preko koje se moglo ići”, smatra Lukša.

Agencija Work and Travel Group preko koje su ovi studenti trebali putovati jedna je od najvećih agencija u Hrvatskoj koja provodi ovakve programe kulturne razmjene. Na naš upit da komentiraju ovu situaciju dobili smo pismeni odgovor na nekoliko stranica:

“Nismo u mogućnosti dati izjavu pred kamerama, ali na sva Vaša pitanja šaljemo odgovore, a također i važne dopise u prilogu, gdje možete sve detaljno pročitati što se tiče SWT programa.

Molimo vas da sva tri dopisa u prilogu e-maila pročitate detaljno kako biste mogli uvidjeti sve činjenice u vezi programa i okolnosti koje su nastale. Unaprijed se ispričavamo na količini teksta, ali situacija je suviše komplicirana i teška da bismo mogli dati kratke odgovore.”

U Facebook grupi preko koje smo sa studentima komunicirali skupilo se njih 150 nezadovoljnih razvojem situacije.

“Ni 15 dana prije početka programa mi dobivamo mail s mogućnostima, tj.poziv za uređenje ugovornih obaveza, kako su oni to nazvali. I taj mail se svodi na nekakve tri opcije, pet su, ali svodi se na tri opcije, jedna je da se nastavi s programom ove godine, iako doista nemamo nikakve informacije u kontekstu toga što se događa u Americi, na koji način će se to odraziti na studente, trebaju li biti u samoizolaciji, ili što, drugi dio je da se novac prebaci na iduću godinu, treći dio je da si oni zadrže 250 dolara, a izdaju nam 500 dolara kupon, koji vrijedi naših 450 dolara”, rekao je Lovro Kuavečki iz Varaždina.

Iz agencije Work and Travel u svojim dopisima među ostalim su odgovorili, citiramo: “kako je izdavanje kupona jedini način i rješenje u ovoj nezahvalnoj situaciji”, a prenosimo i skraćenu verziju opcija koje nude studentima:

“Zadržavamo samo nepovratni dio od 250 $ po ugovoru o programu na ime nužnih i korisnih troškova, što iznosi 15 % cjelokupne cijene programa jer cijena programa je oko 1600 $.

Studenti će svoje pravo na povrat novca vjerojatno morati tražiti sudskim putem

Izdaje se i kupon u iznosu od 200-450 $, ovisno u kojoj fazi procesa je bio student, a ostatak cijelog novčanog iznosa se refundira.

Kupon se može prenijeti na bilo koga i vrijedi dvije godine, a može se i unovčiti u lipnju 2022. godine, a izdaje se na veći iznos od iznosa na koji je zadržan.
Jedan dio kupona se može unovčiti do kraja 2021. godine (dio u lipnju, a dio u prosincu).”

Studenti mahom ne žele nastaviti program zbog nesigurnih okolnosti, a nijedna od navedenih opcija im nije prihvatljiva jer se boje da zapravo novac više nikad neće vidjeti.

“Za agenciju još nije otpalo, agencija još tvrdi da se program održava iako mi nemamo vize, možda oni koji su ulovili prvi val prije korone u trećem mjesecu ima. Nemamo letove, nemamo posao, ili posao koji su neki dobili puno je niže rangiran nego prije ove cijele situacije tako da u konačnici cijeli taj program više nije ono što je trebao biti po ugovoru”, rekla je Tonka Nakić iz Zagreba.

No Work & Travel program nude i druge agencije, a mnoge od njih novac su vratile klijentima unatoč teškoj situaciji u kojoj su se agencije našle. Odgovori mjerodavnih institucija kojima smo se obratili sugeriraju kako zakon nije prekršen i da će studenti svoje pravo na povrat novca vjerojatno morati tražiti sudskim putem.

Vijesti.hr

Exit mobile version