KREĆE CIJEPLJENJE

SUTRA KREĆE CIJEPLJENJE! U Rijeci će prva cijepiti 93-godišnja korisnica Doma za starije osobe Kantrida

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

I to se napokon dogodilo – u Hrvatsku su jutros stigle prve doze cjepiva protiv koronavirusa. Dočekao ih je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u čijoj su zgradi trenutno i pohranjene.

Oglas

Već sutra kreće raspodjela po županijama, a prva osoba koja će se cijepiti je netko od korisnika Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu.

U Primorsko-goransku županiju stiže oko 620 doza cjepiva, javlja Kanal RI. Prvi će cjepivo primiti korisnici županijskog Doma za starije osobe na Kantridi.

“Domovima stiže 400-tinjak doza, a preostale doze će se iskoristiti u ponedjeljak u KBC-u Rijeka za zdravstvene djelatnike koji su najviše izloženi koronavirusu!, rekla je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Morana Tomljenović.

Doza cjepiva koja stiže u našu županiju je simbolična, pa se uskoro očekuje i druga pošiljka cjepiva. Ovo je cijepljenje besplatno.

Više u VIDEOPRILOGU:

Cjepivo je stiglo iz Belgije

9750 doza cjepiva stiglo je jutros iz Belgije u Zagreb. Pokaznu kutiju s dozama liječnici su nazvali pizza box. Takvih nekoliko trenutno se čuva pod ključem u hladnjači Zavoda za javno zdravstvo pod strogim nadzorom.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš na pitanje je li prostorija s cjepivom trenutno najčuvanija i najvrjednija prostorija u Hrvatskoj, odgovara: “Pa smatram da je, zato što smatram da je cjepivo protiv COVID19 jedan znanstveni, tehnološki pa i civilizacijski iskorak”.

Svaka od bočica sadrži cjepivo dovoljno za pet osoba. Isporuka po svim županijama kreće sutra. “Za sada je planirano da bi nam Civilna zaštita u tome pomogla. Svaki prijevoz će biti iskorišten koji je dostupan, može se voziti i sanitetom, ali Civilna zaštita će nam u tome svakako morati pomoći”, kaže Bubaš.

Na Trešnjevci će biti cijepljena prva osoba u Hrvatskoj

U domu za starije Trešnjevka od jutra je radna akcija. Dok korisnici sve nadgledaju iz sigurnosti svojih soba, djelatnici doma čiste i pripremaju jer upravo će u tom domu biti cijepljena prva osoba u Hrvatskoj. Nekad je ovo bila blagovaona, a sada će postati mjesto za povijesno prvo cijepljenje protiv korone.

“Za ovu lokaciju ćemo odrediti nekakvih 15 do 20 korisnika koji su zapravo spremni i zdravi. Koje ćemo provjeriti sutra da zadovoljavaju sve što je potrebno to je za ovaj dom, a tom rangu je, koliko je meni poznato oko 2000 ljudi”, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Miro Hanževački.

“Reakcije naših korisnika su vrlo pozitivna, mi smo proveli anketu i većina naših korisnika se želi cijepiti. Mi sretni što će to sutra početi, bili smo spremni i spremni smo za sutra”, kazala je ravnateljica Doma za starije Trešnjevka Tatjana Brozović Perić.

Dolazak prvih doza cjepiva u Hrvatsku pozdravio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković preko svog Twitter profila.

“Jutros su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv #COVID19. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Dolazak cjepiva ohrabrujuća je poruka i daje nadu u normalizaciju života tijekom 2021.”, napisao je Plenković.

Nedjelja, 27.12. ostat će zabilježena kao dan kad je Hrvatska, ali i cijela Europska unija krenula u zadnje poluvrijeme borbe protiv koronavirusa.

Goran Latković/Vijesti.hr

Exit mobile version