VELIK IZBOR

Tradicionalna kupovina bora na Badnjak: Je li bolja smreka ili jela? Je li bolji rezani ili onaj u tegli?

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/Pixsell

Obične smreke su najjeftinije, kod jednih proizvođača koštaju oko 150 kuna

Oglas

Sutra je Badnjak, sutra je običaj kititi bor, iako – ako je suditi po društvenim mrežama, mnogi su ga, valjda iz očaja, dosade ili mode, okitili prije najmanje mjesec dana. Ako niste među njima – onda je ovo priča za vas. Je li bolja smreka ili jela, koji se bor više trusi, koji bolji podnosi kuglice. Je li bolji rezani ili onaj u tegli?

Više u videoprilogu:

Čudesna šuma

Trg Francuske republike pretvorio se u čudesnu šumu. Njome ne vladaju zli kaktusi nego smreke i jele, ali ni kod njih nema mira jer svakog prosinca vodi se ista bitka za titulu najljepše. Tko ima dugotrajnije iglice i tko ljepše miriše.

”Nordijska jela će najdulje imati iglice. Ona je najizdrživija. Cijena je od 100 do 400 kuna”, rekao je podavač Mario Posavec.

”Naši su domaći pa dugo drže, ovima kaj su iz uvoza padaju iglice. Naši su domaći pa su dobri”, kazao je prodavač Stjepan Cekovič.

Obične smreke su najjeftinije, kod jednih proizvođača koštaju oko 150 kuna, srebrna smreka od 200 do 300, a nordijska jela od 200 do 400. Sve ovisi koliki bor nosite doma. Cjenkanje je dobro došlo.

”Ovo je dosta lijepa vrsta, nekako je bogata vrsta, dolje je uski i pun”, izjavio je Miroslav iz Zagreba.

Kupnja je prava filozofija.

”Vidite da je nordijska jela gušća od silbera, vidite i da je malo crnja. Boja je kad je odsječen ovakav, a ova je duže odsječena i onda promijeni boju”, izjavio je prodavač Tomislav Hanzec.

Rat prodavača

Vlada rat drveća, ali i prodavača doslovno. Ovo je policijski izvještaj: Sumnja se da je osumnjičena 32-godišnjakinja, 18. prosinca oko 20.40 sati na Medveščaku na raskrižju Martićeve i Heinzelove ulice dogovorila sa skupinom od četiri muškarca da napadnu 43-godišnjaka, potaknuta činjenicom da njemu ide bolje prodaja božićnih drvca.

Na tom raskrižju već 30 godina prodaje i gospodin Vlado. Kaže, da zna za sukob, ali da je riječ o obiteljskim razmiricama i radije nam priča o svojim jelama.

”Nordijska jela je kako prikladna za stanove gdje ljudi imaju centralna grijanja”, preporučio je pordavač Vlado Bistrović.

Vlado je za nordijsku jelu, a Zvonimir jedan od najvećih proizvođača borova za srebrnu smreku.

”Ono što sam ja primijetio kroz sve ove godine da je presudan miris. Srebrena smreka ima najbolji miris, i zato je taj odabir”, izjavio je Zvonimir Crnković, uzgajivač i prodavač.

Obična ili srebrna smreka, ili ipak nordijska jela? S obzirom na to da se prodavači ne mogu složiti u pomoć smo pozvali doktora za drveće da nam pomogne razriješiti taj vječiti misterij. Njegov odabir je nordijska jela. Manje bode i lakše ju je okititi i raskititi.

”Tko će dulje imati iglice i tko će bolje podnijeti dekoracija. Razlika vam je u tome da će smreka podnijeti teže dekoracije jer jela ima lakše grančice. Međutim, jela duže zadržava iglice nego smreka”, kazao je Fran Poštenjak, doktor za drveće.

Nemojte zaboraviti dva osnova pravila: adekvatna dimenzija i svježina.

”Evo vidimo ovdje da su stabla jako dobre kvalitete. Prođete rukom i vidite da iglice stoje, ako je dugo stajalo u skladištu onda će brže početi gubiti iglice. Ako želite dulje iglice onda defitivno u tegli”, dodao je doktor za drveće.

Oni i najdulje žive, rezani nakon Nove godine brzo prestaju biti božićna dekoracija i postaju otpad.

Vijesti.hr

Exit mobile version