SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Trut: ‘Na provođenje mjera od sutra će paziti korona redari, a nenošenje maske bit će kažnjavano’

Idi na originalni članak
Riportal/Pixsell

Gost RTL Danas bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut

Oglas

Prvi je dan strožih jesenskih mjera u borbi protiv korone, a što se tiče obaveznog nošenja maski najstrože mjere su u Zagrebu. Naime, dok su drugdje tek preporuka na otvorenom, u metropoli su obveza tamo gdje nije moguće osigurati razmak.

Na distanci od obitelji opet su umirovljenici jer domove se zatvara na dva tjedna. S novim mjerama traži se odgovornije ponašanje građanki i građana. No što ako ne bude sluha – stižu li nam korona redari?

”Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a”, objasnio je za RTL Danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Leonom Šiljeg.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači – svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara”, kazao je Trut.

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je ”uredna”: ”I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima”.

”Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja”, kazao je Trut, a objasnio je da ”kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite”. Istaknuo je da ”postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske”.

”Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili ako ne nose zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine – kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom”, istaknuo je.

Što se tiče kažnjavanja fizičkih osoba, Trut je kazao da ”sada u ovome trenutku o tome nije raspravljano”: ”Prvenstveno, sve ovo nije radi kažnjavanja, sve ovo radimo radi i edukacije i podizanja odogovornosti svih nas da se ponašamo onako kako se trebamo ponašati sukladno epidemiološkim preporukama i da zaštitimo jedni druge. Kazne nisu cilj i niti u jednom trenutku nam nisu bile cilj, nego potaknuti građanstvo da se ponaša sukladno epidemiološkim preporukama”.

RTL Danas

Exit mobile version