DOBRE VIJESTI

VIDEO Turizam se sramežljivo budi iz koronasna: Prvi turisti uglavnom Hrvati iz inozemstva

Idi na originalni članak

Nakon što se potpuno otvore europske granice jadranske bi destinacije mogle napokon dočekati pravo ljetno ruho

Oglas

Kako prisutnost koronavirusa u Europi jenjava, Hrvatskoj se ipak smiješe otvorene granice za mogući dolazak europskih  turista.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Nakon što smo krajem svibnja otvorili granice za deset europskih zemalja, od Slovenije, Mađarske i Austrije, do  Njemačke, Estonije i Litve, od idućeg ponedjeljka se prema preporuci Europske komisije preporuča ukidanje graničnih kontrola unutar cijelog šengenskog prostora bez Velike Britanije.

Preporuča se i širenje mjera od prvog srpnja i otvaranje granica za zemlje jugoistočne Europe ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj zemlji.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u ovih 11 dana lipnja prosječni broj ulazaka u Hrvatsku je oko 50 tisuća po danu, najgušće je na graničnim prijelazima bilo prošli petak kada je u zemlju ušlo 68.800 stranih državljana.

Ukupan broj stranaca koji su od u lipnja ušli u Hrvatsku, što automobilima, što zrakoplovima penje se na gotovo 579 tisuća. Od toga se trenutačno u našoj zemlji odmara gotovo 67 tisuća stranaca, a ukupan broj turista penje se prema sto tisuća. Dugo smo čekali, već je sredina lipnja, a na granici tek sad prve, još uvijek male, kolone. Čine ih većinom Hrvati koji žive u inozemstvu.

Tjelovo je veliki blagdan u katoličkim zemljama zapadne Europe pa je veliki broj građana odlučio iskoristiti dugi vikend. Promet na granici je pojačan od jučer, ali većih čekanja nije bilo.

Brojači prometa pokazuju brojke koje je prije nekoliko mjeseci bilo teško zamisliti. Samo danas je cestom u Hrvatsku ušlo više od 133 tisuće putnika, od toga gotovo jednako stranih i domaćih državljana. Te brojke nisu ni blizu prošlogodišnjem prometu dan nakon Tjelova kada je u državu ušlo 350 tisuća putnika od čega je bilo 260 tisuća stranaca, ali ipak pokazuju da se turizam budi. A to primjećuju i iznajmljivači.

“Naravno, nije na razini prošlogodišnjeg, dosta smo imali otkazanih rezervacija, neke od njih su prebačene za sljedeću godinu, ali eto, dnevno dobivamo nove rezervacije iz Austrije i Njemačke i to nas, naravno, veseli”, rekla je Nada De Zamagna, privatna iznajmljivačica u opatiji.

Upravo su Istra i Kvarner najpoželjnije destinacije turistima ovog vikenda. Najviše ih je u Rovinju, Viru, Malom Lošinju, Medulinu i Krku. Prema podacima e-visitora trenutno u Hrvatskoj borave ukupno 92 tisuće turista. Većinom su stranci, a najviše je Njemaca, Slovenaca, Austrijanaca i Čeha.

Omekšavanje granica osjeća se i na jugu. Splitska trajektna luka u produženom vikendu bilježi porast prometa.

Turizam se sramežljivo budi iz koronasna. Nakon što se za dva tjedna potpuno otvore europske granice jadranske bi destinacije mogle napokon dočekati svoje pravo ljetno ruho.

Vijesti.hr

Exit mobile version