''ZAJEDNO KROZ KRIZU''

U srijedu započinje velika kampanja za cijepljenje, a u nedjelju cijepljenje; Kako će izgledati?

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prije svega toga, ove srijede, kreće nacionalna kampanja pod sloganom Zajedno kroz krizu

Oglas

Nakon britanske i američke, danas je i europska agencija za lijekove amenovala Pfizerovo cjepivo, što znači da više nema nikakve prepreke da dani cijepljenja počnu u nedjelju, kako je i planirano. Da bi Europu uvjerili da su posao obavili detaljno, iz EMA-e su poručili da su analizirali dokumente koji bi napunili nekoliko kamiona. Kažu i da su nuspojave blage i kratko traju. Upravo će to, uvjeriti ljude da se cijepe, i u Hrvatskoj biti težak zadatak, pa Vlada od srijede kreće u nacionalnu kampanju Zajedno kroz krizu.

Više u videoprilogu:

Zadovoljava EU kriterije

Britanci ulaze u treći tjedan cijepljenja, Amerikanci u drugi, cijepljenje je prije 2 dana počelo i u Izraelu, a u nedjelju kreće u Europskoj Uniji. Najavila je to još prošli tjedan šefica Europske Komisije, pa nije bilo velikog iznenađenja kad je Agencija za lijekove u Amsterdamu odobrila cjepivo.

”Naš zaključak je da cjepivo zadovoljava stroge EU standarde sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete”, rekla je Emer Cooke, izvršna direktorica European Medicines Agency.

”Utvrdili smo da prednosti cjepiva značajno nadmašuju rizike”, izjavio je Harald Enzmann, voditelj Povjerenstva za humane lijekove, EMA.

Večeras je i Europska Komisija odobrila cjepivo.

Kamion s cjepivima na Štefanje stiže u Hrvatsku, i ravnomjerno se raspoređuje po županijama. Cijepljenje 9750 osoba počinje u nedjelju u bolnicama, gdje će se cijepiti doktori i sestre koji rade u covid odjelima. Istovremeno liječnici s paketima punim cjepiva stižu i u domove za starije.

”Pa će se oni tamo na licu mjesta cijepiti, uglavnom od liječnika koje imaju u skrbi.
Doktor će doći do korisnika domova ili će biti stacionarno ili će ići za teško pokretne morati ići od sobe do sobe”, rekla je Goranka Petrović, voditeljica odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a.

Njemački je predsjednik u Berlinu, ponosno obišao velike uredne hale preuređene u punktove za cijepljenje, u Hrvatskoj obiteljski doktori već tjednima traže nešto slično, ali još nema dogovora.

”Punktovi bi bili potrebni sada je zato jer očekujemo masovna cijepljenja, ono što želim reći da je žalosno da epidemiološka služba ne zna organizirati cijepljenje kako treba”, kazala je Vjekoslava Amerl Šakić iz KoHOM-a.

Za šest dana

Znamo organizirati, ali nema žurbe, odgovara Krunoslav Capak.

”Postoji mogućnost da se organiziraju punktovi, tu postoji još čitav niz aspekata koje ćemo mi vrlo skoro riješiti i organizirati cijepljenje na terenu”, izjavio je Capak.

Cijepljenje počinje za 6 dana, a još uvijek se ne zna ništa. A kako bi ti punktovi uopće mogli izgledati, zasad ne znamo još puno no nagađa se da bi upravo u ovakvim hangarima poput ovih na zagrebačkom velesajmu moglo biti organizirano masovno cijepljenje koje bi zadovoljavalo sve epidemiološke uvjete

”To je jedan od prijedloga koji je dan domovima zdravlja na razmišljanje znači da osnuju nekoliko punktova ovisno o veličini doma zdravlja kako bi se olakšao taj postupak cijepljenja”, pojasnila je Petrović.

Prije svega toga, ove srijede, kreće nacionalna kampanja pod sloganom Zajedno kroz krizu. Obzirom da sve ankete pokazuju da se cijepiti želi samo 40% građana – u to treba uvjeriti sve ostale. TV spotovima i plakatima.

”Ja ću se cijepiti, neki ljudi koje poznam neće. Natjerat se očito ljude ne može nit je to bila intencija”, rekao je predsjednik republike Zoran Milanović.

”To je ozbiljan problem, moramo puno pojašnjavat tumačit i oslanjat se na struku”, prokomentirao je premijer Andrej Plenković.

Skepticima se danas obratio i Papa. Vatikanska kongregacija za nauk vjere dopustila je uporabu svih klinički odobrenih cjepiva protiv covida. Što bi trebalo utišati polemiku o neetičnosti cjepiva zbog korištenja tkiva pobačenih fetusa.

Vijesti.hr

Exit mobile version