Umjesto darova, tri dana prije Božića zbrajat će se glasovi: Izbori za predsjednika 22. prosinca!

Idi na originalni članak

Idućeg četvrtka kreće 12-dnevni rok za prikupljanje 10.000 potpisa za kandidaturu

Oglas

Na današnjoj sjednici Vlada će donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike. Kako je RTL Danas objavio još početkom listopada, prvi krug izbora održat će se 22. prosinca.

Umjesto darova tri dana prije Božića zbrajat će se – glasovi. Na sjednici će Vlada raspisati izbore za predsjednika Republike. Prvi krug održat će se 22. prosinca, a drugi 5. siječnja.

Više pogledajte u Videoprilogu:

Idućeg četvrtka Vladina će odluka stupiti na snagu, a dan poslije kreće 12-dnevni rok za prikupljanje 10.000 potpisa, a onda, 4. ili 5. prosinca, nakon objave liste, kreće i službena kampanja.

“Samo trajanje kampanje nešto kraće nego prije pet godina. Očekujemo da će kampanja s obzirom na ove najavljene datume, trajati 15, 16 dana, zadnja je trajala tri tjedna”, kazao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Neki već otvorili posebne račune

No, ova neslužbena kampanja traje već mjesecima, a sve troškove, pa ove izvan službene kampanje, kandidati moraju prijaviti preko – posebnog računa. Taj je račun, doznajemo u Državnom izbornom povjerenstvu, dosada otvorilo 11 potencijalnih kandidata. Od vodećeg kvarteta račun dosada nije otvorio jedino Mislav Kolakušić, a uz već najavljene kandidate tu su i neka manje poznata imena: Ilija Mažar, Ratko Dobrović koji je prije pet godina DIP-u dostavio prazne liste, te Štefica Sever.

“Naravno da pratimo i ovo što se sada događa, pratimo plakate, pratimo sve ono što je direktna izborna promidžba i također očekujemo da sve te troškove predstave na računu koji su otvorili. Tu moraju biti i skupovi, predstavljanje programa, sve što se trošilo za direktnu izbornu promidžbu, najam dvorana, snimanje spotova… Ali zasad nisu prijavljeni svi troškovi”, dodaje Hojski.

Prvo izvješće moraju predati sedam dana prije izbora, 15. prosinca.

Vijesti.hr

Exit mobile version