TEŽAK PERIOD

Video |VIDEO Umjetnici na udaru koronakrize polako ostaju bez angažmana i publike: ‘Živimo od dana do dana…’

Idi na originalni članak
Pixsell

Kako bi im pokazali da su itekako potrebni i važni, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj pokrenuo je online kampanju

Oglas

Rijeka 2020 će ipak biti i Rijeka 2021. Naime, Odbor za kulturu u Europskom parlamentu prihvatio je odluku o produljenju statusa prijestolnice kulture do 30. travnja sljedeće godine za Rijeku i irski Galway.

No, unatoč toj lijepoj vijesti, pozicija umjetnika tijekom pandemije koronavirusa često je zanemarena i marginalizirana.

Umjesto da redaju projekte, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, umjetnici nerijetko ostaju bez angažmana i publike. Dado se smatra sretnikom jer još može uživati glumeći – čak i pred upola manje gledatelja nego inače. A svjestan je i rizika.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Da se zarazim, a pogotovo ako recimo to saznam nakon probe koju imamo tu na sceni, ja mislim da bi eventualno, uz ostale kolege koji bi morali biti u izolaciji, jedna predstava mogla igrati”, govori glumac Zagrebačkog kazališta mladih Dado Ćosić.

Ni spisateljima, koji su naviknuli na rad od kuće, nije jednostavno. Promocije knjiga koje sada održavaju online i pisanje u svoja 4 zida – nisu baš izvor inspiracije.

“Osjećam se anksiozno kad sam zatvorena non-stop i odem tu i tamo u dućan. Nisam baš nešto nadahnuta, moram priznati”, jasno će spisateljica i urednica u nakladničkoj kući Durieux Ivana Rogar.

“Živimo od dana do dana”, poručuje Slijepčević. Smatra da od odgovornih – države i Ministarstva kulture, umjetnici ne dobivaju potrebnu podršku.

Online kampanja

“Ako ste firma koja se bavi bilo čim drugim, kontinuirano dobivate  naknadu. Ako ste umjetnik – ne. Kao da je ono, kriza završila, ono u 5. mjesecu. Mogu samo poručiti kolegama da znamo koja nam adresa treba pružiti podršku ili nek nam kaže Država što nam posredno i govori – da smo zapravo nepotrebni i nebitni”, kaže   redatelj dokumentarnih filmova Nebojša Slijepčević.

Kako bi im pokazali da su itekako potrebni i važni, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj pokrenuo je online kampanju.

“Na našem Youtube kanalu, tamo ćete pronaći razgovore sa sad već različitih 15 umjetnika koji pričaju kako se nose sa nemogućnošću nastupanja, stvaranja i prezentiranja svojih radova javnosti”, govori voditeljica projekta EuropaKultura Andrea Čović.

Jer, glavni je cilj pokazati da su kreativne industrije važan strateški čimbenik koji čini bitan dio BDP-a Europske unije, a čiji je promet u drugom tromjesječju ove godine pao za čak 80 posto.

Exit mobile version