UOČI LOKALNIH IZBORA: Očekuje se slaba izlaznost i krši se izborna šutnja

Idi na originalni članak

U ponoć je počela izborna šutnja, a DIP je pristiglo nekoliko desetaka pritužbi uglavnom zbog sponzoriranih oglasa na društvenim mrežama.

Oglas

Osamnaestogodišnji Antonio jučer je maturirao, a sutra će prvi put izići na izbore.

“Mislim da je bitno glasati, da svatko treba iskoristiti to svoje građansko pravo. Upoznat sam s tim procesom jer sam išao s roditeljima na ta glasačka mjesta prije nego sam imao pravo glasa”, kazao nam je Antonio Galić iz Zagreba.

Ne razmišljaju svi kao Antonio. Na prošle lokalne izbore nije izišlo ni pola građana koji imaju biračko pravo. S druge strane, interes je bio puno veći na parlamentarnim izborima 2015. godine. Izišlo je 61% građana, ali već sljedeće godine na izvanrednim izborima izazlaznost je pala za gotovo 10%.

Znaju li građani uopće koga biraju i koliko će na izlaznost utjecati nedavni izvanredni parlamentarni izbori?

“Građani znaju itekako dobro koga biraju. Koliko to utječe na njihov život, to puno manje znaju, i to utječe na njihovu izlaznost. Medijski je teško pratiti tih 556 gradova i općina, zato možda i imamo dojam da se ništa ne događa”, kaže politički analitičar Ivan Relković.

Novinari će sutra pratiti rezultate iz minute u minutu. Prvi stižu u 21 sat.

“S obzirom da imamo najmanje četiri vrste izbora, a to je najmanji broj. Negdje ima i 5 ako se bira zamjenik gradonačelnik, načelnik ili župan iz reda nacionalnih manjina, a negdje ih ima i više gdje su izbori za mjesnu samoupravu. Rezultati će se sporije obrađivati”, objasnila je Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a

U ponoć je počela izborna šutnja, a DIP je pristiglo nekoliko desetaka pritužbi uglavnom zbog sponzoriranih oglasa na društvenim mrežama.

“Na lokalnim izborima postoje sankcije za fizičku osobu je to 3000 kuna, za sudionika, odnosno kandidata na izborima je to između 10 i 30 tisuća kuna, a za pravnu osobu između 100 do 500 tisuća kuna. Sankcije su visoke”, kazala je Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a.

Birališta se otvaraju u 7 ujutro, a po prvi put glasa 25 državljana drugih zemalja EU. Ne mogu birati izvršnu vlast, ali imaju pravo birati i biti birani u općinska, gradska vijeća i županijske skupštine na području gdje imaju prebivalište.
Leona Šiljeg

Exit mobile version