BORIS MIŠEVIĆ U RTL-U DANAS

UPRAVO S GRANICE: Evo što se od ponoći mijenja na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima!

Idi na originalni članak
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Nova pravila posebno će pogoditi tisuće dnevnih migranata iz Hrvatske koji svakodnevno odlaze na radno mjesto u Sloveniju

Oglas

Zbog novih pravila na granici, novi problemi za sve koji rade u Sloveniji. U nju se sada može ići mogu samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa.

To će posebno pogoditi tisuće dnevnih migranata iz Hrvatske koji svakodnevno odlaze na radno mjesto u Sloveniju, donose RTL Danas/Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

No, novo pravilo vrijedi i za one koji ondje odlaze zbog zdravstvenih usluga, pomoći članu obitelji ili održavanja nekretnine ili zemljišta, kao i zbog obrazovanja ili znanstvenih istraživanja.

Ipak ima iznimaka

Na najvećem graničnom prijelazu sa Slovenijom, Bregani, bio je naš reporter Boris Mišević. Odluka stupa na snagu sutra, a za tisuće Hrvata to će značiti i veći trošak jer ako rade mjesec dana test moraju platiti oko 600 i nešto kuna, a test ne smije biti stariji od sedam dana, to će značiti veći trošak od oko dvije i pol tisuće kuna.

Ipak, ostale su skupine koje su iznimke, ima još uvijek 10 skupina koje ne moraju imati PCR test za ulazak u Sloveniju: Oni koji imaju diplomatske putovnice, pravosudni radnici Hrvatske koji idu po službenoj dužnosti u Sloveniju, policijski službenici, oni koji imaju tranzit kroz Sloveniju mogu proći kroz Sloveniju u šest sati, donose RTL Danas/Vijesti.hr.

Ono što treba reći za Sloveniju koja ima čvrst lockdown i stroge mjere, užasno sporo padaju brojke u Sloveniji, no dobra vijest je danas da su i u Sloveniji brojke počele padati, dakle, broj dnevnih hospitalizacija pao je ispod tisuću i to je neki znak da se situacija poboljšava. Ako broj potvrđenih slučajeva padne ispod 1000, onda će Slovenija doći u tzv. narančastu zonu koja donosi novu relaksaciju mejra i onda je upitno hoće li Slovenija uopće nakon 12. veljače zadržati stroge mjere na granici.

Boris Mišević/RTL Danas/Vijesti.hr

Exit mobile version