UZ DAN NARCISA: Ove hrabre žene ne odustaju od života i ustrajno se bore protiv raka dojke

Idi na originalni članak

Mnogim ženama jedini krivi potez je što ne vode dovoljno računa o svome zdravlju. Samopregled, mamografija, ultrazvuk – ovim ženama to je spasilo život

Oglas

Samopregled i na vrijeme dogovoreni termin, spasili su život ženama iz naše sljedeće priče. One su ustinu ratnice koje ne odustaju od života!

Rak dojke, rak pluća pa rak jetre. Zloćudna bolest prisutna je na gotovo svim obiteljskim fotografijama jer Ivanka se s karcinomom bori od 31. godine.

“Ove godine moj tumor je punoljetan tj. moj karcinom dojke. U osmom mjesecu. Pa bi bio red da kao i svi ostali punoljetni konačno krene svojim putem”, kaže nam Ivanka Nikolić.

Majka dvoje djece nakon prvog tumora potpuno je promijenila život – zaposlila se, položila vozački i upisala fakultet. Odlučila se boriti unatoč lošim prognozama prema kojima je trebala slaviti još samo jedan Božić. A sve je počelo – samopregledom dojke.

“Mene je prošla jeza, ja sam znala da to nešto nije dobro. Imam žensku djecu , učim ih kako da rade samopreglede, svima pričam i treba se pričati. Ja kažem, ako jedna žena shvati poruku , ako jedna žena sad nakon ovog priloga ode i napravi samopregled ja mislim da sam svoju misiju ispunila”, ističe Ivanka.

Istu misiju ima i Ivana. Svojom pričom, drugim ženama želi pokazati da nisu same. Dnevnik bolesti objavljuje na vlastitom portalu, a priče oboljelih stižu joj iz cijele Hrvatske.

“Ja sam razmišljala kao novinar kako mogu na neki način osokoliti žene da pokažemo da nismo same, zato i je naziv portala nismo same. A s druge strane upozoriti javnost koji problemi sve postoje u društvu, s kojim problemima se susreću bolesne osobe. Posebice žene jer mislim da su žene diskriminirane nažalost i u bolesti”, govori nam urednica portala Nismo same Ivana Kalogjera.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli više od 2600 žena, a njih 1000 izgubi bitku za život. Ivani je rak dojke otkriven prije dvije godine. Nalaz je čekala dva dana i bila su joj to dva najduža i najteža dana u životu.

“Liječnik me nazvao i rekao da je nažalost nalaz takav i takav, ja sam rekla – znam. Međutim, sruši vam se cijeli svijet. Naprosto u tom trenu vam svakakve misli prolaze kroz glavu, vaš cijeli život vam prođe, pitate se gdje sam pogriješila, što sam krivo radila”, kaže Ivana Kalogjera.

A mnogim ženama jedini krivi potez je što ne vode dovoljno računa o svome zdravlju. Samopregled, mamografija, ultrazvuk – ovim ženama to je spasilo život.

Ines Goda

Exit mobile version