UZBUNA NA KVARNERU: Unatoč protivljenju lokalne zajednice projekt izgradnje LNG terminala u Omišlju ide dalje

Idi na originalni članak

Plutajući terminal, prije osam je godina javno podržao i župan Komadina, ali otad su se, kaže okolnosti drastično promijenile. Dodaje da je Studija utjecaja na okoliš pokazala svu neprihvatljivost izvedbe na kojoj inzistira ova Vlada

Oglas

Vlada inzistira na plutajućem, a ne kako je prvotno bilo planirano – na kopnenom terminalu, a proglasila ga je i strateškim projektom Republike Hrvatske u svim njegovim fazama. Na Kvarneru se protive donošenju takozvanog lex LNG-a u čemu su složne i različite političke opcije.

Kiša i sivilo nad Omišljem, a među građanima strah od izgradnje plutajućeg terminala za ukapljeni plin.

“Ako se ne sluša glas naroda, glas stanovnika koji ovdje žive onda se i gubi povjerenje u takvu vlast”, rekao nam je stanovnik iz Omišlja Josip Šepčić.

Bez obzira na to, vladajući guraju projekt kojega su proglasili strateškim.

Bude li Vlada inzistirala da on bude plutajući, a ne kopneni nema sumnje da će na relaciji Kvarner Zagreb opasno zaiskriti.

U obrani svoga kraja, riječi se ne biraju.

“Izražavam čuđenje da bilo tko može podržati ovako sulud projekt po svim osnovama, ako govorimo i o ekonomskoj isplativosti, ako govorimo i o ekologiji i o sigurnosti građana. A naravno da je građanski neposluh isto tako jedan od instrumenata borbe protiv štete za građane općine Omišalj”, izjavila je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Uzburkao se Kvarner i ujedinio političare. Nekad HDZ-ovac, danas nezavisni, Hrvoje Burić predložit će Županijskoj skupštini izglasavanje deklaracije kojom će tražiti da Vlada ne donese tzv. lex LNG.

“Spremni smo ići do kraja i to je naša poruka i Vladi, da ćemo protestirati, pozvat ćemo sve građane naše županije i građane Rijeke i otoka da nam se pridruže na Krčkom mostu gdje bi zaustavili promet”, rekao je predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić.

Plutajući terminal, prije osam je godina javno podržao i župan Komadina, ali otad su se, kaže okolnosti drastično promijenile. Dodaje da je Studija utjecaja na okoliš pokazala svu neprihvatljivost izvedbe na kojoj inzistira ova Vlada.

“Jednoglasan zaključak skupštine je ne ovakvom terminalu. Prije svega se Vlada mora odlučiti razgovarati sa Županijom. Sve se da popraviti i napraviti. Nešto je skuplje, ali ne mislimo maksimalizirati profite, sutra stranih vlasnika na uštrb građana Primorsko-goranske županije”, rekao je Zlatko Komadina.

Ekolozi, tvrde da bi se zbog klora i zagrijavanja, biologija mora drastično promijenila.

“Znači problem je tehnologija koja se primjenjuje, ne da li LNG ili ne nego pitanje je tehnologije i silovanja lokalne demokracije”, ističe predsjednica Udruge Eko Kvarner Marijana Cvijetić Piršić.

Ministrica Dalić najljuje završetak projekta za kraj 2019.-e, ali očito je da će se na putu realizacije lomiti brojna koplja. Pitanje je samo u čiju korist!
Vijesti.hr

Exit mobile version