Venecija je potopljena! Spas donosi hrvatska tvrtka, ali tek za dvije godine

Idi na originalni članak
Foto: Twitter

Jedina obrana protiv vode koja navire su gumene čizme

Oglas

Dok se vlasti Venecije bore s vodenom stihijom, postavlja se pitanje što je s branama koje su trebale štititi grad od poplave, a za Hrvatsku dosta važan projekt jer je u njemu sudjelovao i Brodosplit.

Više u VIDEOPRILOGU:

Izvanredno stanje proglašeno je u Veneciji. Tijekom poslijepodneva u petak razina vode dosegnula je 160 cm, a strahuje se da najgore tek dolazi.

Veneciju su od poplave trebale štititi brane postavljene u projektu Mose, odnosno Mojsije. Očito je da projekt u koji je utrošeno već pet i pol milijardi eura ne funkcionira.

“Povjerenstvo koje sam organizirao bit će potrebno kako bi se obuhvatili svi infrastrukturni problemi Venecije, ali i svi drugi. Suočit ćemo se s problemima velikih kruzera, MOSE-om, ali i s potrebom boljeg usklađivanja stručnog vodstva. Kao što smo već najavili, stiže i posebni povjerenik za MOSE”, objasnio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

U gradnji brana sudjelovao je i Brodosplit, a zadnje brane isporučene su u ožujku prošle godine.

“Dolaskom brana u Veneciju, isporukom na venecijansku obalu naš dio posla tu prestaje, naravno da bismo bili sretni da nije ove vijesti, ali to je sad ipak na njima da projekt dovrše”, napominje glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

No rok za završetak vrata Venecije nekoliko je puta mijenjan, a od investitora doznajemo da u upotrebi neće biti još dvije godine.

“Vrata su postavljena, ali trebaju nam mehanizmi za pokretanje. Sistem još nije završen, a to moramo učiniti do kraja 2021.godine”, kazala je glasnogovornica Conzorzio Venezia Nuova Monica Ambrosini.

Inače, Regionalno vijeće Venecije glasalo je protiv mjera za borbu protiv klimatskih promjena. Ironično, nedugo nakon toga zgrada vijeća je poplavljena, i to prvi put u povijesti.
Dragana Eterović

Exit mobile version