RASTE BROJ NOVOOBOLJELIH

VIDEO Vili Beroš: ‘Putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje’

Idi na originalni članak

U samoizolaciji je i ravnatelj HZJZ-a

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Prije nekoliko dana činilo se kao da je opasnost od koronavirusa prošla, no prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo završio je u samoizolaciji jer je na konferenciji na kojoj je sudjelovao u ponedjeljak bila i jedna osoba za koju je naknadno utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Capakov prvi nalaz je negativan.

Drugi dan zaredom u Hrvatskoj je dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom. Jučer 11, danas službeno 12, a možda i više.

O stanju s koronavirusom u Hrvatskoj za RTL Danas govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Na početku krize rekli smo da ćemo iznositi brojeve novooboljelih u intervalu od 24 sata. Svaki drugi pokušaj rezultirao je nesporazumima, krivim zbrajanjem. Relevantno je da je danas u 14 sati bilo 11 novooboljelih, a za nove podatke vidjet ćemo sutra u 14 sati”, rekao je Beroš.

Je li Split novo žarište?

“U ovom trenutku, prema epidemiološkim podacima, od jutras sam bio u nekoliko navrata na vezi s docentom Capakom. Ne možemo smatrati da je Split novo žarište. Doduše, u Splitu ima nekoliko slučajeva koji su importirani. Riječ je ljudima koji su bili u inozemstvu, oni su se vratili i tom prilikom zarazili svoje bližnje, radi se o osobnim kontaktima, a ima i jedna osoba koja je došla u Split zbog poslovnih obveza. Nema na neki način lokalne transmisije i ne možemo govoriti o žarištu u užem smislu”, odgovorio je Beroš.

“Primjer Splita pokazuje koliko je važno poštovati mjere koje je preporučio Stožer: fizičku distancu, izbjegavati fizički kontakt, koliko je važno održavati higijenu, to su postupci koji sprječavaju širenje epidemije. Putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje – bilo u drugim državama, gdje je epidemiološka slika još i lošija, a isto tako i ponašanje nakon povratka u Hrvatsku”, dodao je.

“Ne ovisi o Stožeru, ovisi o građanima”

Kazao je i da splitski Stožer radi dobar posao.

“Mislim da su dokazali da rade dobar posao, a recentni primjer je kako su riješili situaciju na Braču. Rekli smo koji su putevi zaraze, ljudi se vraćaju iz inozemstva u Split i tu ne ovisi daljnje postupanje o Stožeru, ovisi o samim građanima, zato moramo još jednom ponoviti da su ove mjere primjerene, još uvijek potrebne jer se virus nalazi oko nas”, rekao je Beroš.

S jedne strane mole se građani da ne putuju, a s druge se turisti pozivaju u Hrvatsku. Nije li to neodgovorno?

“Rekao sam da samo putovanje nije problem, problem je ponašanje. Vjerujem da će oni koji dolaze kao turisti u Hrvatsku biti svjesni činjenice da dolaze zdravi, takvi će nastojati doći. Važno je i da kad oni vide kako se naši građani ponašaju, da se i sami ponašaju sukladno preporukama. Na taj način mogućnost transmisije virusa svodimo na najmanju moguću mjeru”, rekao je.

Građani se pozivaju da poštuju mjere, a sam Krunoslav Capak na manifestaciji zbog koje je završio u samoizolaciji nije poštovao socijalnu distancu.

“Ne bih rekao da je bio opušten, svakom se može dogoditi da bude u kontaktu s nekim tko je Covid pozitivan. Ali ono što je važno je prevencija, da stalno ponavljamo i ugradimo svijest o potrebi održavanja fizičkog kontakta. Mogu isto tako reći, da su okolnosti u toj situaciji bile drukčije, da možda ne bi došlo do ili zaraze ili prijenosa virusa. Međutim, situacija je takva kakva je, opreza nikad dosta, moramo se ponašati odgovorno”, rekao je Beroš.

Što se tiče izbora Beroš kaže: “Gledamo epidemiološku situaciju iz sata u sat te će se na temelju nje odlučivati o svemu. Ako situacija bude takva da to dopušta, (izbori) idu. Ako se u znatnoj mjeri pogorša, onda će DIP u konzultaciji s HZJZ-om odlučiti koji su idući potezi”, rekao je.

RTL Danas

Exit mobile version