OBNOVA BANOVINE

Vlada pokreće istragu oko obnova kuća nakon rata! ”Treba ispitati što i kako se točno dogodilo”

Idi na originalni članak
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministri su na današnjoj sjednici objavili što je učinjeno za Petrinju, Glini i okolna mjesta u vidu razornog potresa koji je prošlog tjedna pogodio Banovinu

Oglas

U ponedjeljak je održana sjednica Vlade na kojoj je osnovan Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa, a na čijem čelu će biti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Čelnici u Vladi, a napose premijer Andrejem Plenkovićem pojasnili su rad novoosnovanog stožera, ali i plan obnove za potresom pogođena područja.

Više u videoprilogu:

“Nakon nekoliko dana ministar unutarnjih poslova sugerirao je da proglasimo katastrofu za ta područja, a tu inicijativu smo prihvatili”, rekao je Plenković.

Kako je dodao, kada se takva odluka donese, predsjednik Vlade može rukovoditi Stožerom civilne zaštitite, a s obzirom da se i dalje nalazimo u pandemiji, javila se i nova kriza koja zahtjeva dodatni angažman Vlade pa tako i drugu čelnu osobu koja bi se posvetila tom problemu. Voditelj Stožera civilne zaštite za obnovu od potresa postao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

U slučaju da se dogodi neka druga katastrofa u nekom drugom dijelu Hrvatske, za to je zaslužan Davor Božinović, razjasnio je Plenković.

“Unatoč tome što se potres dogodio dan prije zatvaranja proračunske godine, uspjeli smo oformiti gotovo 120 milijuna kuna za područja pogođena potresom”, rekao je Plenković.

“Vodimo razgovor s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira, koji se može konzumirati do 2023, točnije, 100 milijuna eura, da bi se ta sredstva preusmjerila za kuće stradale u potresu”, kazao je Plenković.

Danas popodne oko 17 sati, ministar Medved bit će u Petrinji kako bi dogovorio hodogram za rad na terenu.

Premijer se još jednom zahvalio svim službama koje aktivno rade na terenu kao i svim građanima koji su dali svoj doprinos da se pomogne unesrećenima. Izrazio je i tugu zbog osmero mladih koji su tragično preminuli u Posušju, a sutra će njima u čast u Hrvatskoj biti Dan žalosti, koji je dogovoren na današnjoj sjednici Vlade.

Potom su premijer i ostali čelnici vlade odgovarali na novinarska pitanja.

Čuli smo da se proglašava katastrofa. Znači li da Vlada time preuzima na sebe odgovornost upravljanja krizom? 

“Vlada RH ima zadaću da preuzima odgovornost i pomogne onim krajevima Hrvatske koje su pogodile prirodne katastrofe. Potres je prirodna katastrofa. Zbog toga smo odlučili osnovati novi Stožer kako bismo osnažili koordinaciju svih službi na terenu, Mi ćemo ovu aktivnost usko koordinirati sa županijama, gradovima i općinama”, kazao je Plenković.

Tko odgovara ministru Medvedu? A tko je samostalan u svom radu? 

“Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju  svih aktivnosti na potresu pogođenim područjima. Sve ono što Zakon podrazumijeva primjenjuje se jednako na potpredsjednika Medveda u ovom geografski omeđenom području, kao što to Božinović ima inače. To znači da sve službe moraju biti u uskoj suradnji s Medvedom, a on će raditi na dijalogu da se sve riješi”, objasnio je Plenković.

Neke kuće koje su se obnavljale tijekom rata nisu važeći obnovljene. Hoće li se to istraživati, smatrate li da je to ozbiljan propust. Jeste li razgovarali sa Žinićem?

“Treba se ispitati kako se to dogodilo i što se točno dogodilo te tko je kriv. Tu ćemo pitati i nadležnog ministra graditeljstva te gospodina Mažara. Treba ispitati sve što se može ispitati. Što se tiče Žinića, danas nije bilo vremena za tu raspravu. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bio je veliki proces, kao da dans gradimo 10 Šibenika. Preko 95 posto sredstava dali su hrvatski porezni obveznici, Ako je bilo zgrada koje nisu bile izgrađene po propisima, to ćemo ispisati”, ustvrdio je Plenković.

Jeste li posezali za Zakonom o sustavu domovinske sigurnost? Hoćete li u stožer uključiti i stručnjake iz lokalne i područne samouprave?

“On u ovoj situaciji nije bio pravi temelj. Tu imamo dvije opcije: da smo išli po ovom zakonu proglasili smo krizu, ali nismo imali krizu gdje je ugrožena cijela država nego smo imali prirodnu katastrofu to jest potres. Predsjednik Medved ima punu slobodu da uključuje sve na terenu, kako god on to hoće. Danas smo postavili okvir u kojem su svi predstavnici Vlade”, rekao je Plenković.

Ministar Davor Božinović odgovorio je na upit novinara o spornim šatorima o kojima je i prije same sjednice Vlade govorio ministar Ćorić.

“Danas smo isto na Vladi vezano iz Ravnateljstvo civilne zaštitite nabrojali sve što se napravilo. Kada je u pitanju postavljanje šatora, njih ima dovoljno, ali oni su postavljani ciljano za neke konkretne potrebe, primjerice za distribucije humanitarne pomoći i hrane. U ovakvim vremenskim uvjetima šatori i nisu najsretnije rješenje za zbrinjavanje ljudi, pogotovo zbog grijanja. Šatora ima. U Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije”, kazao je Božinović.

HGK je objavio podatak da je 100 milijardi kuna šteta u potresima ove godine. Razmišlja li se o donatorskim konferencijama? Kako će se obnavljati u Sisačko-moslavačkoj županiji?

“Na terenu su stručnjaci građevinskog fakulteta, pravne razmjere štete moramo još pričekati. Podsjećam da ćemo postaviti kroz mehanizam EU fonda solidarnosti, imamo novu prirodnu nepogodu i imat ćemo i novi zahtjev. Tumačio sam i na proljeće da je taj fond smišljen za pomoć jedni drugima. Donatorske konferencije su se organizirale za katastrofe u zemljama koje nisu članice”, objašnjava Plenković i konstatirao da se veliki broj zemalja javio za pomoć.

“Ja u ovom trenutku neću iznositi koncept koji nam je u glavi. Da nam se ne dogodi nekvalitetna obnova i gradnja, neće se pristupiti bez ovlaštenih projektanata i izvođača. Činjenica je, mi imamo u okviru institut kontrole i primijenit ćemo ga i ovdje”, rekao je ministar Darko Horvat

Vijesti.hr

Exit mobile version