‘Zašto je gorivo kod nas puno skuplje nego u Njemačkoj?’

Idi na originalni članak
S prošlogodišnjeg prosvjeda "Ugasi motor" na kružnom toku Škurinje. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvatske vozače neugodno je iznenadilo još jedno poskupljenje goriva, drugo u posljednja dva tjedna

Oglas

Novi udar na džep građana! Na benzinskim postajama u Hrvatskoj cijene goriva drastično su porasle. Pun spremnik benzina u prosjeku je skuplji za 15,5 kuna.

Hrvatske vozače neugodno je iznenadilo još jedno poskupljenje goriva, drugo u posljednja dva tjedna. Cijena eurosupera u prosjeku je porasla za 25 lipa i iznosi 10,32 kune. Eurodizel košta 10,06 kuna, a to je 19 lipa više nego jučer. Poskupljenje nije zaobišlo ni autoplin.

Dokad tako?

Građani se pitaju – dokad tako? “Sve će poskupiti još više i samo nas treniraju za još veće šokove”, kazala je Zagrepčanka Sonja. “Kod nas ide sve preko noći. Samo nas obavijeste i to je to. Nemamo baš nekog izbora”, kaže Sanela iz Zagreba.

“Gorivo je nekad bilo jeftino, a sad je skupo. Malo je čudno što je gorivo puno skuplje kod nas nego što je u Njemačkoj”, kaže Zagrepčanin Radoslav.

Stručnjaci: ‘Nema razloga za brigu’

Globalno tržište i dalje je pod utjecajem nedavnog napada na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, no cijene goriva u Hrvatskoj ipak najviše ovise o stanju na Mediteranu.

“Cijena nafte koja je bila skočila prije malo više od tjedan dana reflektirala se na cijenu nafte, naftnih prerađevina na mediteranskom tržištu i to se odrazilo na maloprodajnu cijenu derivata u Hrvatskoj”, objašnjava naftni stručnjak Miro Skalicki.

Iako je građane uplašilo što je im je pun spremnik goriva preko noći postao skuplji i za 15,5 kuna, stručnjaci tvrde da ovo nije ništa neobično i da razloga za brigu nema.

“Ovo što se sada događa da cijene rastu prije nekakve zimske sezone u Europi je uobičajeno i to bi se dogodilo neovisno o situaciji sa Saudijskom Arabijom. Međutim, nakon ovog većeg skoka, ako cijene nafte ostanu na ovoj razini od 64, 65, pa čak i 70 dolara po barelu, ja ne očekujem nikakva daljnja povećanja cijena”, kaže Skalicki.

Prema ovakvim procjenama, stanje bi se uskoro trebalo stabilizirati, što bi značilo i da će se cijena dizela i benzina ubrzo vratiti na onu između 9,5 i 10 kuna.
Matija Mlinarić

Više u VIDEOPRILOGU:

Exit mobile version