Zbog koronavirusa u Hrvatskoj kontrole na moru, kopnu i u zraku!

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Poseban nadzor imat će putnici koji dolaze iz područja koja su označena kao kritična poput Južne Koreje i Italije

Oglas

Putnike koji su u srijedu ujutro u splitsku luku stigli iz Ancone dočekala je sanitarna inspekcija, ali i granična policija sa zaštitnim rukavicama i maskama. Prevencije radi, svi putnici koji će dolaziti ovom linijom iz Italije bit će pregledani.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Ništa posebno, samo su me pitali iz koje sam regije – iz Marce. Bila sam kod kćerke 10 dana, ma situacija je normalna”, kaže Dunja iz BiH.

“Mislim da obje zemlje, i Italija i Hrvatska, poduzimaju mjere da bi zaustavile širenje virusa. Nisam zabrinut”, kaže Alex iz Španjolske.

”Tu je i državni sanitarni inspektor tako da mislim da je prošlo sve bez problema i nadamo se da ih neće ni biti. Do daljnjega za svaki uplov će biti ista procedura, srijedom i subotom dolazi brod iz Italije, bit će sve isto”, kaže Vjekoslav Grgić, rukovoditelj Operativnog centra Lučke uprave Split.

Oni koji u Hrvatsku iz Italije dolaze automobilom također će biti pregledani. Na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak postavljeni su trijažni kontejneri. Kroz njih će proći svi koji pokazuju znakove bolesti. Posebna pozornost je na putnicima koji dolaze iz žarišnih pokrajina Lombardije i Veneta.

”Sve je u redu, samo evo, u Milanu ih ima dvoje koji su oboljeli od tog virusa. Tu oko naše zone, znači ova pogranična Udine, Trst, Monfalcone, sve je super”, kaže Mario iz Monfalconea.

Na nekim stranim aerodromima postavljene su i termalne kamere, a u zagrebačkoj zračnoj luci stanje prati granična sanitarna inspekcija. Poseban nadzor imat će putnici koji dolaze iz područja koja su označena kao kritična poput Južne Koreje i Italije.

”Mi smo sve naše uskladili s njihovim procedurama. Dakle, mislimo na prihvat putnika, ali isključivo prema njihovim naputcima, a oni djeluju prema svojim protokolima”, kaže Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Zračne luke Franjo Tuđman,

Postoji i posebna prostorija za izolaciju.

”Mi imamo pripremljen taj prostor, ali kažem sve naše djelovanje je prema naputcima granične sanitarne inspekcije”, dodaje.

Ministarstvo obrazovanja školama je preporučilo da odgode sva putovanja u zahvaćena područja. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje pak poručuju da će osobama koje budu zaražene ili u kontaktu s istima biti plaćeno bolovanje, ali pod uvjetom da imaju preporuku liječnika.

”Uvijek se uzdaj u se i u svoj imunitet. Živi kao što si i do sad, a ovo je sve napuhano”, poručuje Miro Bakač iz Zagreba.

Društvo za cističnu fibrozu danas je na svojim Facebook stranicama uputilo apel za maskama. Kako ih nema za kupiti, a teško oboljelima su prijeko potrebne mole da im se pomogne. To nisu kirurške maske, već maske s filterima.

”Ono što je bitno, naglasila bih da nam je to od velike važnosti. Molila bih sve koji mogu, da nam na bilo koji način pomognu. To nisu kirurške maske, to su maske koje bi pomogle našoj populaciji koji su respiratorno ugroženi pacijenti. Dalo bi im to značajniju zaštitu”, kaže Iva Vrbanus Miletić, predsjednica društva.

A ukoliko bude potrebe za jačim kontrolama ljudi, dva hrvatska start-upa imaju dron koji pomoću kamere može mjeriti temperaturu. Testirali su to među svojim zaposlenicima.

”Budući da smo vidjeli na televiziji da se u Kini koriste, malo napredniji modeli od ovoga, ovo se može primjeniti u situacijama kad se ne želi prići ljudima i na taj način se može izmjeriti temperatura, može se vidjeti ima li netko vrućicu ili ne”, pojašnjava Ivan Vidaović, vlasnik start-up tvrtke.

Takvo što se može koristiti pogotovo kod velikih okupljanja, ali pitanje je kakvih će ove godine uopće i biti. Zbog koronavirusa pod upitnikom je održavanje Eurosonga u Nizozemskoj, otkazane su nogometne utakmice i karnevali u Italiji kao i IT sajam u Barceloni. Neki u pitanje dovode čak i održavanje Olimpijskih igara u Japanu. Ipak, većina se slaže, za takve korake je puno prerano.

Exit mobile version