ZDRAVLJE NAKON POTRESA

Zdravstvo u Banovini: Pacijenti sa sepsom u šatoru, oštećene bolnice i ambulante

Idi na originalni članak
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

U Glini pred Domom zdravlja je 7 kontejnera

Oglas

Zdravstvena pomoć ljudima na stradalom području prioritet je u ovakvim situacijama a ovdje se održava uz iznimne napore. U potresu je stradala i sisačka bolnica i bolnički odjeli u Petrinji, ali liječnici kažu da nitko nije ostao bez zdravstvene pomoći.

Više u videoprilogu:

Vraća se u funkciju

Dobra vijest je da se sisačka bolnica kojoj gravitira svo stanovništvo pogođeno potresom polako vraća u funkciju, barem one dijagnostičke i kirurške službe, ali pacijenti su i dalje smješteni u bolničkim šatorima.

Iz centralnog doma zdravlja u Petrinji danas su se spašavali instrumenti, kompjuteri, stolice.

”Unutra je opasno za ići, ali ovi dečki volonteri iz Hercegovine svaka im čast”, izjavio je stomatoloh Mario Družović.

Doktori obiteljske medicine nose svoje prašnjave monitore i tipkovnice na novu adresu u ovaj noviji dom zdravlja u Petrinji, jednu od rijetkih zdravstvenih ustanova u županiji u kojoj zidovi nisu napukli.

”Snalazimo se”, rekao je Zdenko Matijašec, ravnatelj Doma zdravlja Petrinja.

Pacijenti u redu pred ambulantom prepričavaju koji im dio kuće fali. Teško je oštećena bolnica u Sisku. Operacijske sale, ambulante, hodnici, prizori unutrašnjosti su potresni. Svi su odjeli stradali osim zgrade ginekologije, pa se sve preselilo tamo i u dva šatora. I to je užasno, kaže nam liječnica Ivana Šmit, jer nema nikakvih uputa ni organizacije, a u šatorima se liječe najteži pacijenti.

”To onda liječimo i plućne embolijei sepse i svakakva druga razna stanja. U svakom slučaju adekvatno nije. Da se ljude može liječiti u šatorima, bolnice bi postojale u šatorima”, rekla je Šmit.

Ravnatelj bolnice danas nije želio pred kamere, u telefonskom razgovoru uvjerava nas da su stvari pod kontrolom. Sisačka bolnica pokrva podučje od 150 000 stanovnika ove županije, sada svi idu u jednu zgradu. Šmit misli da je rješenje čim prije završiti gradnju novog paviljona bolnice.

U Glini pred Domom zdravlja je 7 kontejnera, jučer su stigli iz zaliha državne rezerve. Liječnici i medicinske sestre ondje rade svoj posao, a dobili su ih – jer su ih sami tražili.

”Evo uselili smo, dobro je puštamo lijekove, pregleda još nije bilo, ali sutra će i to valjda krenuti”, rekao je Abdulah Kaoudahhan, liječnik obiteljske medicine.

U katastrofi potresa distanca i maske nikome nisu prioritet. Za očekivati je, nažalost, i pad preventivnih i dijagnostičkih pregleda, a to sigurno znači i neotkrivene maligne bolesti.

Vijesti.hr

Exit mobile version