Vlada poslušala glas javnosti: Briše se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (s riječkog prosvjeda Pravda za djevojčice; foto Riječanin)

Iz zakona se briše i djelo teškog sramoćenja

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak govorio je o izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

“Mislim da smo uključili osim stručnjaka i brojne udruge koje se bave nasiljem. Dodijelit ćemo status službene osobe učiteljima, djelatnicima socijalne skrbi”, kazao je.

“Izmjene će naići na potporu u Saboru. Brišemo djelo teškoga sramoćenja i smatramo da ne treba biti u kaznenim zakonima, što je svjetlo za širenje slobode medija”, rekao je Plenković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da izmjene zakona imaju za cilj ubrzanje kaznenog postupka i pooštravanje kazni”, kazao je ministar Dražen Bošnjaković.

“Želimo povući granicu između prekršaja i kaznenog djela, želimo biti potpuno jasni. Želimo jasno definirati službenu osobu. Širimo tu definiciju. Uvodimo i novo kazneno djelo prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa”, kazao je ministar.

“Kod prijetnje smo pooštrili kaznu kao i kod kaznenog djela nametljivog ponašanja i kod kaznenog djela nasilja u obitelji. Povećavamo kaznu od jedne do tri godine”, dodao je.

U glavi kaznenih djela protiv slobode izbrisat će se se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono će biti jedan oblik silovanja, a kazna će biti od jedne do pet godina.

“Spolni odnošaj bez pristanka koji je sada u kaznenom zakonu, kod njega smo poslušali glas javnosti”, kazao je. “Povećali smo kazne”, dodao je Bošnjaković.
Vijesti.hr

Exit mobile version