POLITIKA U 3. DOBI

Video |Zaboravljiv je, gubi se i brka imena, ali Joe Biden ponovno se planira kandidirati: Koliko staro je prestaro …

Idi na originalni članak

Da, planiram se ponovno kandidirati ali nisam to još spreman objaviti, kaže jučer Joe Biden. Kada je prisegnuo već je bio najstariji američki predsjednik ikad, danas ima 80, kad izbori dođu imat će 82, na kraju mandata imao bi 86 godina. A zna se da već danas u Americi mnogi raspravljaju je li u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju. Zaboravljiv je, gubi se, brka imena

Oglas

Ponekad se spotakne, ne zna gdje je izlaz, problem mu stvaraju neke jakne koje ne može navući bez pomoći, a nekad djeluje da mu je toliko dosadno spašavati planet u Glasgowu da malo zakunja. Govore mu da je senilan, prestar, da je djedica Joe, kralj gafova i bizarnih govora.

“Znamo da je predsjednik na pregledu ispao star ko’ biblija. Jer Biden je najstariji predsjednik ikada koji postavlja novi rekord svakog jutra! Da, svakog jutra se budi s novim rekordom”, rekao je Stephen Colbert.

“Prema novoj anketi, 68 posto ispitanika smatra da je predsjednik Biden prestar za još jedan mandat. Ne znam baš. Mislim, okej, on je čovjek od 80 godina. Ali posao mu je najčešće pričati dugačke priče koje ne vode nigdje… Potpisivati nešto što mu je predao netko mlađi. Svađati se sa strancima i farmaceutskim tvrtkama. Pa on je čovjek za taj posao”, rekao je Seth Meyers.

Tako kažu i na sistematskom pregledu. 80-godišnji Biden dobio je prolaznu ocjenu. Doktori kažu: zdrav je, sposoban, nema Parkinsona, nema znakova moždanog, bio bi zdrav k’o dren da ne pokazuje, citiramo, suptilnu razliku u osjećaju topline i hladnoće. Unatoč tomu što ga zovu granpa Simpson, Joe ide po još jedan mandat.

“Ja kao netko tko se bavi starim ljudima, a često kao povjesničar, i mrtvim ljudima – ne bih otpisivao stare ljude, ljudi koji su po godinama za mirovinu – imaju još toga za dati”, govori povjesničar Tvrtko Jakovina.

“On se par puta skliznuo i pao, ali vidjeli ste – sam se dignuo. Može li on još koji mandat odraditi? Da. Ako se može dići sam, onda da. Jer iskustvo je važno, a on ga ima. Prošao je Vijetnamski rat, on ima političkog iskustva”, govori Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Mudrost je važna, ako vas ne zadesi senilnost – smatra potpredsjednik Sabora, koji je ondje duže nego itko.

“Ali, talijanski predsjednik ima 81 godinu. Kandidirao se prošle godine. Znate koliko traje mandat u Italiji? Sedam godina, i sigurno će on to sve odraditi”, govori Radin.

Da, Talijani su bome imali sijede predsjednike. Sergio Matarella koji sad ima 81, a prije njega Giorgio Napolitano koji je do 90-e bio na funkciji.

“Churchill je recimo u ono vrijeme postao star kancelar, a i onda kada se vraćao drugi put, a bio je čovjek iskusan u politici”, govori Jakovina.

U Azijski zemljama, stvar je pristojnosti i kulture – da lider bude osoba s iskustvom, pa makar ona imala 80 godina. Imao je gotovo 90 bivši grčki predsjednik Papulias kada je odlazio s funkcije, a recimo ni Trump nije puno mlađi od Bidena, a želi još jednom osvojiti Ameriku. Ni Kraljicu nitko nije pitao je li prestara, i je li sposobna vladati monarhijom. A vladala je 70 godina.

“Čovjek može biti prestar da se bavi bilo čime. Može biti prestar da hoda, prestar da živi sam,to je individualno -jednu stvar sam siguran, može biti premlad da se bavi politikom”, rekao je Radin.

Dakle, Joe Biden nije izuzetak, čak i da dobije i odradi drugi mandat do kraja. Ali novih gafova kojima je oduvijek sklon vjerojatno će biti još i više, prenosi Danas.hr.

Exit mobile version