PAD POTRAŽNJE

Zbog pandemije moguć pad cijene nafte ispod nule, prepuna i skladišta!

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cjevovodi bi mogli doseći maksimalni kapacitet

Oglas

VIDEO DANA: 

Autoceste su prazne. Avioni su prizemljeni. Tvornice su u mraku. Neviđeni pad potražnje za naftom doveo je do rezultata kakvi nisu viđeni 18 godina.

Ipak, opskrba je i dalje stabilna usprkos ratu cijena između Saudijske Arabije i Rusije, dok američki prozvođači ne žele prvi trepnuti i obustaviti proizvodnju, piše CNN.

Situacija bi potencijalno mogla dovesti do tolikih količina zaliha da bi u svijetu moglo ponestati prostora za skladištenje nafte.

“Tržište počinje pokazivati kako ne samo da ne postoji potražnja za naftom, nego uskoro nećemo imati gdje s njom”, rekao je Jeff Wyll, energetski analitičar u Neuberger Bermanu.

To konkretno znači da bi skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cjevovodi na kraju mogli doseći maksimalni kapacitet, a to je nešto što se nije dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Sachsa.

Zbog neobičnog scenarija u kojem se svijet nalazi su neke cijene već pale ispod nule. Primjerice, nedavno je cijena nafte iz Wyominga bila na minus 19 centi, javili su iz Bloomberg Newsa prošloga tjedna.

Takve cijene zasigurno su bizarne, ali slična stvar se prošle godine dogodila i s plinom.

Naime, cijena plina u Teksasu je više od dva tjedna bila u negativnom predznaku jer nije bilo dovoljno cjevovoda, prenio je Reuters.

No čak i tada, negativne cijene prirodnog plina nisu obeshrabrile proizvodnju jer je prirodni plin većim dijelom bio nusprodukt nafte.

Naftne kompanije bile su spremne prihvatiti gubitak prirodnog plina kako bi dobile ono vrijedno, a to je nafta.

Američke naftne kompanije sada nevoljko počinju donositi odluku o obustavi proizvodnje.

Starije i manje produktivne bušotine vjerojatno će se prve ugasiti, a čak i najjače američke naftne kompanije kažu da će smanjiti potrošnju i proizvodnju.

Primjerice, korporacija Chevron je prošloga tjedna objavila planove za smanjenje potrošnje za 30 posto uz smanjenje ciljeva proizvodnje za 20 posto.

Također, navodi se kako bi industrija mogla izgubiti do 5 milijuna barela dnevno.

Naravno, slaba potražnja uzrokovana pandemijom koronavirusa neće trajati zauvijek.

Nakon nekog vremena će aviokompanije ponovno podići svoje avione i početi kupovati gorivo, a vozači će se vratiti na ceste.

Ali do tada, naftna industrija možda neće proizvoditi količine nafte kao prije.

“Današnji višak mogao bi se pretvoriti u nestašicu, vodeći tako cijenu daleko iznad 55 dolara. To će u konačnici stvoriti inflacijski šok opskrbe naftom povijesnih razmjera”, rekao je Jeffrey Currie iz Goldman Sachsa, piše CNN.

Vijesti.hr

Exit mobile version