IMA PRAVOMOĆNU PRESUDU

Zoran Mamić o putovanju u BiH: ‘Ne vidim gdje je problem da sam otišao vidjeti brata’

Idi na originalni članak
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Postavlja se pitanje kako je moguće da je s pravomoćnom presudom mogao preko granice u BIH

Oglas

Pravosuđe trese slučaj Mamić. Pravomoćno osuđeni bivši trener Dinama, Zoran Mamić nije pobjegao u Bosnu i Hercegovinu prije odsluženja kazne zatvora!

U razgovoru za RTL kaže da je otišao posjetiti brata. Sada je opet u Hrvatskoj, no postavlja se pitanje kako je moguće da je s pravomoćnom presudom mogao preko granice u BIH, gdje je praktički mogao i ostati s bratom. Nelogično je to i ministru policije, ali i premijeru.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ne vidim gdje je problem”

Kako je otišao, tako se i vratio. Zoran Mamić za RTL poručuje – nisam bježao u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam jučer nakon rasprave u Osijeku, koja je brzo završila, imao već od prije isplaniran odlazak da vidim brata kojeg nisam vidio sedam mjeseci i obzirom da se mogu kretati sam iskoristio tu mogućnost da ga odem vidjeti da prokomentiramo aktualnu situaciju privatnu, obiteljsku, pravosudnu, ali i klupsku situaciju. Ne vidim gdje je problem da sam otišao vidjeti brata”, kazao je za RTL Zoran Mamić.

“Nije mi logično”

Po zakonu, sve dok Mamiću ne dođe zahtjev za odsluženje kazne, može putovati gdje god hoće. I bez problema prelaziti granicu. Kako je to moguće, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prebacuje na pravosuđe.

“To je treća grana vlasti, pa izvolite njih pitati, meni osobno nije logično, ali to nije stvar policije jer policija tu nije imala osnove da postupi drugačije od onog kako je postupila”, kazao je Božinović.

“Sud je trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje”

Premijeru Andreju Plenkoviću nije jasno zašto mu sud to nije ograničio. “Sud, koji je izricao tu kaznu je mogao, i po mom dubokom uvjerenju, trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje. Bez ikakve dileme”, kazao je Plenković.

Hoće li se Mamićeva presuda reflektirati na cijeli slučaj ovisi što će se dogoditi s osječkim sucima, pogotovo sucem Krušlinom koji mu je i presudio. Pitanje je i što će biti s drugim suđenjem u Osijeku. Čeka se odluka Visokog kaznenog suda.

“Mi smo zatražili od osječkog suda već sljedećih dana da dostave spis predmeta koji nam je potreban da bi stekli uvid u sve relevantne činjenice, tako da čekamo da nam dostave spis predmeta”, kazao je glasnogovornik Visokog kaznenog suda Marijan Bitanga. Na pitanje što to znači, odgovara: “Mjerljivo u danima, što prije to bolje”.

“Propalice”

Dijeleći lekcije s Cresa, predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na cijeli slučaj, pogotovo na osječke suce.

“Mamić je rekao to što je rekao. Mamić je dao neke dokaze. Dakle, vidi se, ako ništa drugo, da se tu radi o nekim propalicama. Da, to su propalice, realno ne možete ljude koji sude u takvim predmetima, ponašaju se tako, nalaze se u takvim socijalnim situacijama, nazivati nego propalicama”, kazao je Milanović.

“Kakve oni imaju veze s HDZ-om?”

Premijer odgovara: nema to veze s HDZ-om.

“Kakve veze oni imaju s HDZ-om? I zato odbacujem, onako daleko od sebe, kao da ću loptu nabit negdje, tezu da HDZ ima veze s takvim slučajevima u pravosuđu. Nema nikakve”, rekao je Plenković.

Sve ovo što se događa trenutačno najviše odgovara braći Mamić i ostalim osuđenicima kojima je to dobra podloga za ustavnu tužbu.

“Nismo imali pravedno suđenje”

“Moji su planovi posložiti stvari koje trebam posložiti, iskoristiti ovo vrijeme koje još mi predstoji da ga iskoristim na najbolji mogući način, da se izorganiziram. Naravno da ću kao i svaki optuženi, okrivljenik kako se to već zove, napraviti sve da pokušam popraviti svoju pravosudnu situaciju”, rekao je Zoran Mamić.

Mamić je za RTL na kraju poručio kako cijeli ovaj slučaj nije bio jednostavan. Tvrdi, svjedocima se prijetilo kaznenim prijavama, odvjetnicima su odbijani svi zahtjevi, pa smatra kako u cijelom procesu nisu imali pravedno suđenje.

Ivana Ivanda Rožić

Exit mobile version