Šparoge se na riječkoj glavnoj tržnici prodaju po cijeni od 15-20 kuna
Prve šparoge stigle su na riječku tržnicu. Prodaju se po cijeni od 15 do 20 kuna za svezanj.
Kao što naši ljudi odavno znaju, Ovi proljetni izdanci kriju u sebi blago za organizam i kao magnet mame ljude u trnje. Šparoge bi trebali jesti svi, a osobito trudnice.
Okus im je gorkast i sjajno se slaže s jajima. Šparoge su i dobar afrodizijak, a pomažu i kod trudnoće.
Nutritivna vrijednost šparoga:
Šparoge su niskokalorična namirnica, bogata vitaminima, mineralima i vlaknima.
Sadrže visok udio folne kiseline zbog čega se preporučuju trudnicama i ženama koje žele zatrudnjeti.
Odličan su izvor vitamina B2 i B6 te vitamina A i C.
Konzumacijom šparoga, smanjuje se u tijelu razina aminokiseline homocisteina koja izrokuje srčane bolesti.
Zbog visokog udjela kalija i aminokiseline asparagina, šparoge su sjajajn diuretik, a zbog probiotika inulina, kojim obiliju, odlično djeluju i na probavu.
Ljekovitost:
Šparoga čuva srce i krvne žile.
Smanjuje rizik od karcinoma.
Pomaže kod dijabetesa tipa 2
Protiv gihta i kamenca.
Riješava probavne tegobe.
Čisti organizam.
Prirodni je afrodizijak.
Pomaže u skidanju kilograma.
Nakon konzumacije šparoga mokraća nakratko promijeni boju i miris, no to je normalo te se nemojte brinuti već u svoj proljetni jelovnik ubacite ovu biljku.