U ŠKOLU KREĆE 1111 RIJEČKIH PRVAŠIĆA: MUP u preventivnim akcijama; svi prvašići dobit će reflektirajuće prsluke!

Povodom početka provođenja akcije „Poštujte naše znakove“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi tijekom rujna već tradicionalno 20 godina, danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za medije. Akcija je usmjerena na zaštitu djece i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

skeledžić

O svim aktivnostima koje policija provodi u sklopu ove akcije govorio je Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola Primorsko-goranske županije je upisano 2493 učenika, od kojih 1111 s područja grada Rijeke. Kako bi naši najmlađi, ali i svi ostali što sigurnije sudjelovali u prometu, na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske, posebice u zonama škola, prometna policija će tijekom mjeseca rujna provoditi brojne aktivnosti preventivno-edukativnog, a i represivnog karaktera.

Dodao je kako je prije početka školske godine policija u suradnji s tijelima lokalne i područne samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica obišla prometnice u blizini škola kako bi na vrijeme utvrdili njihovo stanje, uočili dotrajalu i oštećenu prometnu signalizaciju, te pravovremeno otklonili uočene nedostatke.

Tijekom rujna policijski službenici prometne policije će u svim osnovnim školama na našem području održati predavanja za sve polaznike prvih razreda kako bi ih upoznali s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Nakon predavanja prvašićima će biti podijeljeni reflektirajući prsluci za koje su sredstva osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa republike Hrvatske.

djeca2

Nadalje, policijski službenici će i na roditeljskim sastancima, dodatno upozoriti roditelje prvašića na važnost adekvatnog smještaja djece u vozilu i maksimalno poštivanje zakonskih propisa u cilju sigurnosti kako djece, tako i svih sudionika u prometu.

U vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, a po potrebi i upravljati prometom. Prema vozačima koji čine prometne prekršaje (naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola) poduzimat će sve zakonom propisane mjere. Policijski službenici će pojačano nadzirati i autobuse namijenjene prijevozu djece do škole, kao i brzinu kretanja svih vozila u prometu.

Uz policiju, promet će u zonama škola nadzirati i pripadnici školskih prometnih jedinica te djelatnici nadležnih prometnih redarstava. Pozivaju se svi vozači i ostali sudionici u prometu da pojačano obrate pozornost na djecu ne samo u blizini škola, već i na svim drugim mjestima gdje se djeca kreću.

Prema statističkim pokazateljima koji se odnose na Policijsku upravu primorsko-goransku, u razdoblju protekle školske godine, odnosno od 1. rujna 2014. do 15. lipnja 2015. godine, u prometnim nesrećama teže je ozlijeđeno šestero djece, dok je lakše ozljede zadobilo njih 17. Smrtno stradale djece u prometnim nesrećama nije bilo. Uspoređujući ove podatke o stradavanju djece u prometnim nesrećama u odnosu na razdoblje prethodne školske godine, evidentno je smanjenje stradavanja djece i to za oko 50 %.

Na konferenciji je najavljena i akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ koju policija provodi u suradnji s Autoklubom Rijeka, a održat će se u subotu, 12. rujna s početkom u 10 sati na Trgu 111. brigade HV u Rijeci. (PU primorsko-goranska)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari