(FOTOGALERIJA) BLAGDAN SVIH SVETIH: Rijeka Riječana u posjetu gradskim grobljima

Blagdan je Svih svetih, koji se u hrvatskim govornim inačicama naziva još i Sesvete, Sisveti ili Sisvete, a njime Katolička Crkva slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji to još nisu.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

Tako je i rijeka Riječana u ovu sunčanu i prekrasnu nedjelju krenula prema gradskim grobljima gdje su se od jutarnjih sati stvarale prometne gužve na prilazima posljednjim počivalištima naših najmilijih. No, moramo pohvaliti odličnu organiziranost kako prometne policije tako i redarskih službi koje su razmještanjem na ključnim dijelovima gradskih prometnica odnosno pristupnih cesta grobljima uvelike olakšale prometovanje vozila i kretanje tisuća i tisuća Riječana koji su odlučili obići grobove svojih najmilijih.

Kako je to izgledalo danas prijepodne, pogledajte na fotografijama koje smo snimili na Centralnom gradskom groblju Drenova.

IMG_4376 IMG_4375 IMG_4374 IMG_4372 IMG_4369 IMG_4368 IMG_4367 IMG_4366 IMG_4365 IMG_4364 IMG_4363 IMG_4362 IMG_4361 IMG_4360 IMG_4358

Kako je uveden blagdan Svi svetih

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike.

Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih.

Pod izrazom “svi sveti”, ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo takve osobe želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari