"GLAVE SKUPA"

Mataja-Mafrici: “Problem s Marišćinom nastao je u Zagrebu i jedino tamo ga se može i riješiti”

Županijski vijećnik SDP-a Marko Mataja – Mafrici reagirao je na novinsku konferenciju predstavnika HDZ-a na temu Marinšćina

Županijski vijećnik SDP-a Marko Mataja – Mafrici, nakon jučerašnje konferencije za novinare HDZ ovih vijećnika na temu Marišćine, s ciljem informiranja javnosti novinare je želio upoznati s nekim “činjenicama vezano za CZGO Marišćina”.

“Naime, nakon što je na sjednici Županijske skupštine napokon postignut konsenzus te su jednoglasno doneseni zaključci koji obvezuju Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ da ispita utjecaj Marišćine na zdravlje mještana i kojima se traži od Ministarstva zaštite okoliša da se omoguće uvjeti za zatvaranje CZGO-a na način da se na nivou države krene u pronalaženje adekvatnog alternativnog rješenja za zbrinjavanje otpada, HDZ se opet počeo baviti navodnim trovanjem radnika, navodnim prikrivanjem ozljeda na radu u Centru te traženjem kaznene odgovornosti Župana.”, započeo je svoje izlaganje Mataja-Mafrici.

“Ono što je jasno svima jest da je problem nastao u Zagrebu i da ga se tamo jedino i može riješiti”, smatra Mataja – Mafici.

Još 9 ovakvih centara planira se izgraditi u Hrvatskoj, što znači da Ministarstvo nije odustalo od ovog koncepta. Primorsko-goranska županija pozivala je da se problem riješi tamo gdje se jedino i može riješiti, a to je u nadležnom Ministarstvu, zato je Marko Mataja – Mafrici i pozvao lokalne HDZ-ovce da pomognu Županiji s pritiskom na ministra Ćorića, umjesto da mu drže leđa jer bi svi trebali imati isti cilj – rješavanje problema smrada na Marišćini.

“Politika je odgovorna za Marišćinu, ali politikanstvom nećemo riješiti problem! Odlukama na Županijskoj skupštini pokazali smo da želimo biti dio rješenja a ne problema, i to bez obzira na stranačku pripadnost”, istaknuo je županijski vijećnik Mataja – Mafici.

“Nemam pravo govoriti u ime mještana Marčelja, ali mislim da sam na prosvjedu, koji se održao u subotu, dobro shvatio njihovu poruku svima nama političarima – da stavimo glave skupa i da počnemo, bez obzira na stranke i političke razlike, rješavati problem smrada u CZGO-u”, rekao je Marko Mataja – Mafrici te pozvao Dinka Beakovića da “prestane biti pijun i da postane akter u rješavanju problema”.

Korištenje ozljeda na radu dvoje djelatnika Ekoplusa je pokušaj da se kapitaliziraju politički poeni na tuđoj nesreći. O kaznenoj odgovornosti Župana nema ni govora, a ako netko misli da postoji kaznena odgovornost, tada mu je dužnost podnijeti kaznenu prijavu. Podsjetio je i da je lažno prijavljivanje također kazneno djelo.

“Da se trovanje radnika skriva je krajnje opasna teza, koja još k tome nije ni točna. Naime poznato je da 4 djelatnika imaju povišenu živu i arsen u krvi, no oni ne provode 8 radnih sati u hali, dok 5 radnika koji provode svih 8 sati u hali imaju uredne nalaze i koriste zaštitnu opremu. Nisam stručnjak pa neću iz toga izvlačiti zaključke, ali nisu stručnjaci ni kolege iz HDZ-a”, kazao je Mataja-Mafrici.

Zaključio je pozivom svim strankama da se prestane s političkim prepucavanjima oko Marišćine a uz nadu da neće morati više reagirati na HDZ-ovo skretanje pozornosti sa srži ovog problema.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari