Prvi rujanski dani idealna su prilika za 1. Medun Fest, veseli i zdravi festival posvećen šumskom medunu, specifičnom za podneblje Gorskog kotara, koji će vam svojom slatkoćom „zagrijati srce“ i osnažiti tijelo za pripremu za nadolazeće hladnije dane
.Festival se održava u subotu, 5. rujna u mjestu Lič smještenom u Općini Fužine. Atraktivan festivalski program ugostio je Dina Galvagna, poznatog hrvatskog chefa koji je, za ovu priliku, osmislio prvi goranski sladoled od šumskog meduna lokalnih OPG-ovaca, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna.
Više u VIDEOPRILOGU:
Tijekom „Slasne kulinarske radionice by chef Dino Galvagno“ posjetitelji su uživali u degustaciji Medun sladoleda i pripremi mini korneta. Chef Galvagno poznat je po svom jedinstvenom pristupu gastronomiji, a inspiraciju kao i namirnice pronalazi u specifičnostima određenog podneblja. Nit vodilja organizatora festivala, Općine Fužine i Turističke zajednice Općine Fužine, je u jačanju branda i kvalitetnom pozicioniranju goranskog meduna i proizvoda lokalnih OPG-ova.
Medun ili mediljkovac je vrhunski pčelinji proizvod, iznimne kvalitete, koji potječe od medne rose karakteristične za goranski kraj. Bogat je antioksidansima, aminokiselinama, mineralnim tvarima i željezom te sadrži i folnu kiselinu. Jedan je od najautentičnijih proizvoda goranskog kraja. U pripremi prvog goranskog Medun sladoleda sudjelovao je i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar.
Gastro delicije od pčelinjih proizvoda nudit će i lokalni ugostitelji u Općini Fužine, a cafe barovi pripremili su posebnu listu pića lokalnih proizvođača. Program Festivala glazbeno će začiniti grupa Insula, poznati cover band s otoka Krka. Svečano otvorenje 1. Medun Festa bilo je u 16 sati, a od 20h započinje koncert.
Pripremu prvog goranskog Medun sladoleda svestrano su podržali slastičarna Toš iz Crikvenice, Higis i lokalni OPG-ovci.