U poznatom vrbničkom polju danas je započela ovogodišnja berba grožđa, poznate sorte žlahtina
Ova sorta je specifična po tome što uspijeva jedino u Vrbničkom polju te u vinodolskom kraju. Vrbnik i Žlahtina već odavno su kod ljubitelja dobre kapljice postali sinonim. O važnosti žlahtine kao cijenjenog vina govori i činjenica kako u malom mjestu kao što je Vrbnik danas postoji nekoliko vrlo renomiranih proizvođača spomenute sorte.
Ta sorta stigla je na otok Krk 80-tih godina 19. stoljeća, a u Vrbničko polje tek između dva svjetska rata. Ime vina žlahtina potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit.
To je vino čija boja varira od svijetlo žute do slamnato žute, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Svježina, kakvu mu daje oštrija klima, karakteristika je sjevernog podneblja Jadrana kojemu se ova loza prilagodila, ali i sjevernih položaja vinograda na samom Krku.
Na Kvarneru se ovo vino vrlo rado pije pogotovo uz morske specijalitete, jela od bijelog mesa te sireve.
Sretno vinarima i njihovim radnicima u ovogodišnjoj berbi. Radujemo se svi dobrim vinima!
FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL