Prošlogodišnja natjecateljica popularnog televizijskog showa »3, 2, 1 – kuhaj«, Riječanka Bisera Dvorničić jednom tjedno za portal Rijecan.in priprema nešto ukusno… Javnost je osvojila jednostavnošću i iskrenošću, a upamćena je i po izjavi: “Uspijeva mi sve što skuham jer kuham ono što znam!”
Danas se odlučila za špinat…
Špinat je povrće koje jača i daje snagu, a to je najbolje prezentirao junak crtanih filmova Popaj. Stimulira rad jetre, probavnih organa i obnavlja krv. Pomaže izlučivanju mokraće iz organizma pa rasterećuje srce i bubrege, ali se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima te kod reume i gihta jer sadrži kiseline koje se najviše nalaze u peteljkama i zbog toga obavezno špinatu dodajte mlijeko, sir ili nešto mliječno što neutralizira upravo te štetne sastojke.
Kuhani špinat nemojte podgrijavati jer time nastaju škodljivi spojevi, odnosno koristite ga svježe skuhanog jer stajanjem oksidiraju neki sastojci u njemu. Slikovito da objasnim, zamislite da ono željezo u špinatu stajanjem postaje hrđa.
Ima ga gotovo cijele godine, ali je najukusniji onaj mladi svijetlozelene boje baršunastih listića i skoro bez peteljki kojeg možemo nabaviti od ožujka do svibnja. Dakle iskoristimo baby špinat koji se može pripremati bez termičke obrade već se samo začini kao salata.
Ona djeca koja ga vole jako ga vole , a ostala će ga mrziti sve dok ne odrastu, kao i ja. Do moje dvadesete godine bilo mi je najomraženije povrće a sada jedno od najdražih. Jednostavno ti nešto klikne i ono što ne biš nizašta na svijetu stavio u usta postane ukusno. Ako vaše dijete ne voli špinat probajte ga kombinirati s bananom, pa ako ga opet ne želi pričekajte, kliknut će mu kada odraste.
Špinat s bananom
Bananu popržite na malo putra da se smekša i da se oslobode arome. Špinat skuhajte u slanoj vodi procijedite i miksajte zajedno s bananom. Ako treba dodajte malo mlijeka ili vrhnja.
Pita od špinata
– jedno pakiranje tankih kora
– 1 kg špinata
– 400 gr svježeg sira
– 1kapula
– 4 jaja
– sol, papar , muškatni oraščić, maslac
Špinat operite ocijedite i narežite pa ga tako vlažnog stavite na vruću tavu s veoma malo ulja da povene i da se ispari tekućina, posolite. Kapulu popržite, a jaja spojite sa sirom pa sve dodajte špinatu. Dodatno posolite, popaprite i dodajte malo muškatnog oraščića. Za svaku savijaču odvojite 3 kore a svaku pokapajte uljem ili rastopljenim putrom, zatim stavite nadjev i zarolajte gledajući da krajevi tijesta budu na dnu. Štruce premažite mješavinom ulja i mlijeka pa pecite na 200 C dok ne dobiju medenu boju.
Baby špinat
Prodaje se u pakiranjima od oko 200 gr i zaista ga je šteta termički obrađivati jer je nježne strukture, a i cijena mu je puno veća od onog namijenjenog kuhanju.
– Baby špinat
– 100 mil cca maslinovog ulja
– 150 mil cca balzamičkog octa
– Dimljena panceta
– 2 tvrdo kuhana jaja
Dimljenu pancetu izrežite na kockice pa je popržite na malo maslinovog ulja. Kada postane hrskava maknite je s vatre i dodajte balzamički ocat (pazite da vas ne pošprica). Pustite oko pola minute da sve zajedno lagano kuha da oštrina octa ishlapi.
Baby špinat operite i posušite, začinite mlakim ili hladnim pripremljenim dresingom i dodajte tvrdo kuhana jaja.
Do idućeg zajedničkog kuhanja pozdravlja vas Bisera Dvorničić.