OVOLJETNO POJAČANJE

Što novi ministar financija planira s nepopularnim porezom na nekretnine? ‘Bio bih najsretniji, ali…’

Došao je iz COVID izolacije pred saborski odbor za financije

Nasljednik ministra financija Marko Primorac predstavljao se Saboru. Odnosno, kad je dobio priliku predstaviti se jer je premijer imao potrebu opsežno govoriti o novom članu svoje Vlade, prenose RTL Vijesti.

Kada je novi ministar došao na red spomenuo je i nepopularni porez na nekretnine.

Došao je iz COVID izolacije pred saborski odbor za financije. Budući ministar financija u korak je pratio šefa. No, iako su ga članovi odbora odmah vidjeli, da bi ga čuli, morali su malo pričekati, jer je prvi progovorio Plenković.

“Ja očekujem od ministra da već nakon što, uvjeren sam, i ovdje na odboru dobije vaše povjerenje, nakon što plenarna sjednica Sabora ga potvrdi, da već od idućeg tjedna prionemo poslu, izazova je puno”, isticao je.

Profesor s ekonomskog fakulteta Marko Primorac javnosti je, osim po prekorednom cijepljenju, poznat i kao zagovaratelj poreza na nekretnine. Zato je članove odbora zanimalo hoće li Vlada krenuti u porezno rasterećenje ili porezno opterećenje.

Premijer je upitan znači li da je dano zeleno svjetlo da se može ići u daljnje rasterećenje neoporezivog dijela dohotka govori kako će sve staviti na stol.

Hoće li ići u smjeru poreza na nekretnine s obzirom da se već kretalo jednom u tom smjeru odgovara kako to nije bio predmet niti jedne rasprave na bilo kojoj razini vlade.

A onda je premijer odlučio da je dovoljno predstavljao vladino ovoljetno pojačanje pa je nakon 45 minuta sjednice odbora priliku da se obrati dobio i Primorac. Prvi cilj je smanjenje negativnih efekata inflacije, a iako je ponovio kako misli da je porez na nekretnine potreban, kaže, ne u ovom trenutku.

“Ja bih bio, osobno, najsretniji da ga ja uvedem jer sam apsolutno za njega. Međutim, svjestan sam činjenice kako trenutno vrijeme niti za samopromociju i ostvarivanje nekakvih osobnih ambicija, nego je vrijeme za razboritost, smirenost i brigu za građane”, ističe.

I dok je ministar u dolasku predstavljao svoje ciljeve, onaj u odlasku obavljao je posljednje protokolarne obaveze. Kaže, palicu predaje čovjeku koji je dostojna zamjena.

“Uvijek je neki vrući krumpir, bilo lijepa vremena, bilo manje lijepa vremena. Međutim, mislim da je Marko stvarno adekvatan za tu poziciju”, kaže Zdravko Marić, ministar u odlasku.

Osim Primorca, Odboru se predstavilo i jedno poznato lice – kandidat za potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Oleg Butković će već u ponedjeljak sazvati kolege zbog nove odluke o cijenama goriva, a iako se najavljuje teška jesen, on umiruje.

“Mislim da građani ne trebaju biti zabrinuti”, rekao je.

Povjerenje zastupnika u Saboru Primorac i Butković tražit će sutra, zadnjeg dana zasjedanja pred dvomjesečnu pauzu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari