IDE NA PSIHIJATRIJU

Video | Danas je Hrvatska dobila neuobičajenu presudu: Nasmrt pretukao ženu u kafiću i neće u zatvor

Roman Brnada je bio u neubrojiv kada je ubio poznanicu pa su prema njemu morale biti primijenjene odredbe Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

Roman Brnada je u veljači ove godine nasmrt pretukao 68-godišnju ženu, a snimka iz kafića u kojemu se sve događalo zgrozila je Hrvatsku. Danas, 261. dan nakon zločina, u Rijeci mu je izrečena kazna, i to neuobičajena za Hrvatsku.

“Određen je njegov prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci”, kazala je Sandra Juranović, glasnogovornica Županijskog suda u Rijeci. I produljen istražni zatvor. Bio je u neubrojiv kada je ubio poznanicu pa su prema njemu morale biti primijenjene odredbe Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

“Jedino što je ovdje bilo sporno je da li je počinjeno kazneno djelo običnog ubojstva ili teškog ubojstva, odnosno na okrutan način”, kazala je Tea Radovani, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, javlja RTL Danas.

Brnadin odvjetnik Aris Šarunić će se žaliti jer ubojica na liječenju može provesti onoliko koliko iznosi predviđena maksimalna kazna zatvora.

“Za ubojstvo recimo 20 godina, a ovo 40 godina za teško ubojstvo, znači mi sada ako se ne žalimo on može provesti 40 godina, teoretski, možda će biti pušten i prije i za 5 godina i za 7 i za dvije i za pola godine ja to ne znam kakvo će njegovo zdravlje”, kazao je Šarunić.

Riječane je slučaj šokirao

Pola godine na psihijatriji je minimum, nakon toga se preispituju uvjeti za daljnji prisilni smještaj. Riječane je slučaj šokirao.

“Da ga osude do kraja života to se ništa promijeniti neće”, kazala je Đurđa Jelovac iz Viškova.

“Postoje ustanove, zatvoriti i doviđenja, Rab je, ne znam, najbliže recimo i to je to. Cijeli život, nema pomoći, barem ja tako mislim”, kazala je Josipa Grubelić s Malog Lošinja.

Kako javlja RTL Danas, Vrapče, Popovača, Ugljan ili Rab, to su ustanove u koje Brnada može ići, zatraži li čak i prije pravomoćnosti presude. Danas, na kraju suđenja smireno je rekao da je koliko toliko bio pri sebi uzeo bi bocu i sebe udario po glavi. Ali nije, pa je poznanicu ubio skačući po njenoj glavi.

“Ja imam tri kćeri i ženu i svako nasilje nad ženama za mene je neprihvatljivo, a naše sudstvo i naše sve to skupa je žalosno i ne samo ovaj primjer”, kazala je Smiljana Majer iz Rijeke.

Stručnjakinja: Neubrojivost znači nekrivnju

Stručnjakinja i ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab Vesna Šendula Jengić kaže kako neubrojive osobe nisu zauvijek neubrojive nego u datom trenutku.

“Neubrojivost znači nekrivnju, dakle naglasak je na liječenju, a procjena opasnosti za sebe za okolinu, procjena svih rizikofaktora opasnosti je nešto što je u domeni odlučivanja stručnog multidisciplinarnog tima na čelu sa psihijatrom koji se onda očituje sudu”, kazala je Šendula Jengić.

Sve je po zakonu, Brnada nije smio dobiti zatvor nego liječenje, ali javnost se propitkuje kakva je i kolika kazna adekvatna za nasilno oduzet život.

‘Ovo ostavlja snažan psihološki utjecaj na sve nas’

Presudu je za RTL Danas komentirala i Paula Bogović, psihologinja i predsjednica udruge U.Z.O.R. (Udruga za zaštitu obitelji Rijeka).

“Čuti da je određena mjera od šest mjeseci ostavlja snažan psihološki utjecaj na sve nas, prvenstveno propitujući i promišljajući o učinkovitosti pravosuđa, a potom dovode i u pitanje kolika je sigurnost žena žrtava nasilja i koliko možemo imati povjerenja da nas sustav može zaštiti”, kazala je Bogović.

Kazala je i da je problem nasilja nad ženama takav da je broj slučajeva pet puta veći od broja koji je prijavljen.

“To nas potiče da propitujemo koliko je sustav otvoren, dostupan i koliko brinemo o pravima i potrebama žena žrtava da bi nam se mogle s povjerenjem javiti”, kazala je Bogović, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari