BUDITE OPREZNI

68-godišnjakinja nasjela na prevaru kriptovalutama. Mislila je da će zaraditi a ostala je bez 14 000 eura

Foto: Unsplash/A.R.

Pozivamo građane na oprez u poslovanju kriptovalutama te da potraže profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što ulože novac, izvijestila je policija.

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici kriminalističke policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare na štetu 68-godišnje hrvatske državljanke.

Naime, 68-godišnjakinja je u proteklih mjesec dana putem mobilnog telefona kontaktirala s nepoznatom ženskom osobom koja ju je uvela u trgovinu kripto valutama. Oštećenica je povjerovala toj osobi, a ona ju je dovela u zabludu pozivajući je s različitih telefonskih brojeva i pri tome joj je poslala više poruka putem mrežne aplikacije uvjeravajući je da sudjeluje u financijskom ulaganju trgovanjem kriptovalutama. K tome je 68-godišnjakinja poslala joj i osobne podatke, kao i podatke o štednji na bankovnom računu.

Kada joj se „poslovna savjetnica“ prestala javljati na telefon, 68-godišnjakinja je provjerila stanje na bankovnom računu i shvatila da joj s računa transakcijom oduzeto 14 000 eura.

Ponovno pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac.

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Više informacija o internetskim, odnosno investicijskim prijevarama može se pronaći na mrežnim stranicama MUP- a i u projektu Web heroj ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari