'POKLON IZ SAHARE'

‘Džaba sam krečila, auto ko da je bio na safariju’: Hrvati se probudili uz šok na parkingu

Foto: Čitateljica RTL Danas.hr

Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe

Velike količine saharskog pijeska stigle su u Hrvatsku pa je nebo zbog toga unatoč anticikloni i toplinskom valu mutno. Snažni vjetrovi i vertikalna izdizanja zraka doveli su do zarobljivanja sitnih čestica pijeska u atmosferi.

Pune ruke posla

Čitatelji RTL Danas.hr poslali su snimke svojih limenih ljubimaca koji su u potpunosti zaprljani saharskim pijeskom pa se požalili na situaciju.

“Operem auto, navečer opet musav ko da se dijete igralo u blatu”, žali se čitateljica.

Foto: Čitateljica RTL Danas.hr

“Džaba sam krečila, pljunulo par kapi kiše i auto ko da je bio na safariju, *em ti saharski pijesak”, požalila se druga.

Saharski pijesak nije zaprljao samo aute već i prozore, ali i sve ostalo pa građani imaju pune ruke posla.

Uskoro nova promjena vremena

Uz saharski pijesak ovaj vikend muku mučimo i s toplinskim valom koji donosi paklene sparine.

Foto: Čitateljica RTL Danas.hr

Uskoro nam dolazi olakšanje, iz DHMZ-a su objavili da nam stiže promjena vremena. Središnju i istočnu Hrvatsku u subotu očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme, osobito u drugom dijelu dana, poručuju iz DHMZ-a te upozoravaju na mogućnost pljuskova, posebice na istoku gdje bi grmljavinsko nevrijeme moglo biti praćeno tučom i olujnim vjetrom.

Na Jadranu i uz njega bit će sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak.

Danju će biti manje vruće, a najviša temperatura uglavnom će se kretati od 29 do 34 Celzijeva stupnja, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari