EVO ŠTO VAS SVE OČEKUJE

Festival zdravlja u Čavlima; Besplatni pregledi i savjetovanja, zabava i bogat gastro doživljaj

Festival zdravlja ove subote na Čavlima donosi preglede oštrine vida, kože, mjerenje razine šećera i kolesterola, znanja i ljekovite recepte naših starih, natjecanje u kuhanju kotlića i brojne degustacije zdravih proizvoda i alternativa „nezdravim“ grickalicama, poput pohanih listova kadulje ili čipsa od kelja. Posjetitelji će uživati u raznim delicijama, uz niz savjetovanja o zdravlju, prikladnih vježbi, natjecanja, gastro ponudu, glazbu i zabavu. 

Zdravlje je najveće životno bogatstvo, a postajemo ga svjesni tek kada ga izgubimo. S ciljem poticanja građana na zdrave životne navike i pravovremenu prevenciju kroničnih bolesti modernog društva, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Općina Čavle u subotu 21. rujna 2024. godine,  od 10 do 13.30 sati organiziraju Dan zdravlja, ispred Doma kulture Čavle. 

Bogati program namijenjen je svim uzrastima od onih najmlađih do naših najstarijih, pa je ova subota na Čavlima pravo mjesto za druženje obitelji i prijatelja.

Ove godine, u sklopu čavjanskog Dana zdravlja koji se održava već niz godina, osmišljen je i atraktivni dječji program s ciljem promicanja sporta i zdravog života kod djece, pod nazivom „ZDRAVKO DREN- ZDRAVLJE IZ DAVNINE“ u režiji je Grobničkog reza. 

Kroz dječji program Zdravko Dren još će se jednom staviti naglasak na važnost kretanja i zdrave prehrane kod djece, kao i  na balans između ONLINE i OFFLINE provođenja slobodnog vremena. Tako će posjetitelji imati prilike upoznati se sa LJEKOVITIM RECEPTIMA NAŠIH STARIH, naučiti ponešto o  ljekovitim svojstvima bilja našeg kraja te probati već pomalo zaboravljene pripravke, a kući mogu ponijeti i knjižicu starih recepata za razne zimske boljke. Roditelji će dobiti neke zanimljive ideje za dječje međuobroke i alternative slatkišima i nezdravoj hrani, pa će tako svi imati prilike kušati zdrave sendviče i grickalice od voća i povrća. Pod motom KRETANJE JE VAŽNO roditelji će uz razgovor sa sportskim trenerima moći zatražiti savjet za odabir željenog sporta za dijete, kao i aktivno sudjelovati u  laganim vježbama istezanja za starije. Dječji program zaokružiti će MALA OLIMPIJADA ZDRAVLJA, gdje će se u veselom petoboju svi prijavljeni okušati u preskakanju vijače, zabavnom limbu, raznim sportskim izazovima i kvizu znanja, a osigurane su nagrade i medalje za pobjednike. 

Za odrasle program Dan zdravlja nudi niz zanimljivih mogućnosti koje građani nikako ne smiju propustiti budući da se nude pregledi na koje se čeka mjesecima. Ponekad su nam potrebne samo  male brze analize koje nam mogu povećati kvalitetu života. 

Zato će se MALIM PREGLEDIMA poput mjerenja tlaka te razine šećera i  kolesterola u krvi građanima dati prilika da bez čekanja u redu i laboratorijima, brzo i jednostavno  izvrše neke najčešće analize, koje mogu ukazati na potrebu  da pravovremeno potraže liječničku pomoć.

Ljeto je iza nas, a nakon pojačanog izlaganja suncu bilo bi dobro napraviti pregled kože i madeža. Takvi preventivni pregledi omogućuju da na vrijeme otkrijemo zloćudne promjene na koži.

Svi koji žele ili pak sumnjaju na neke promjene na koži svoj će pregled moći obaviti u prostorijama Doma Čavle/dvorana na katu/ u subotu,  u vremenu od 10 do 12 sati, kod dr. sc. Edite Simonić, dr. med., spec. dermatovenerologije iz poliklinike Simonić. Osim kože građani će moći provjeriti i vidnu oštrinu kod OPIA Vision Center, a za tečaj prve pomoći za sve one koji su zaboravili neke osnovne vještine potrebne u slučaju nesreće pobrinulo se Gradsko društvo CK Rijeka koje u Domu kulture od 12 sati. 

U program su se uključili i Mladi Crvenog križa koji će za posjetitelje demonstrirati reanimaciju unesrećenih, realistični prikaz ozljeda, ali i pripremiti nagradnu igru „Kolo sreće – Vaša kapljica krvi spašava živote“.

Osim pregleda biti će tu i zabave kao što je „Natjecanje u kuhanju kotlića“ nakon čega slijedi degustacija i ocjenjivanje od strane građana, a za desert će se pobrinuti DV Čavlić koji će pripremati slatke male palačinke zato nikako ne treba propustiti ovaj gurmanski užitak. 

Posjetiteljima će zasigurno biti interesantni prodajni štandovi na kojima će se naći niz ekoloških zdravih proizvoda. Tako će UDRUGA VIDOV SAN imati prezentaciju  domaćih proizvoda poput pekmeza, čajeva i kolača.  UDRUGA ETERICO ponuditi će  široku paletu prirodnih proizvoda za ljepotu i zdravlje. LJEKARNA PHRIMA PHARME dijeliti će reklamne materijale i ponuditi  vitamine i minerale za  djecu i starije osobe, potrebne u zimskim danima. Tu je i VINERY KAPIĆ s iznimnim vrhunskim vinima  originalnih čakavskih imena povezanih s poviješću Liburnije i Kastavštine. OPG PERIŠIĆ dolazi s velikog imanja opatijskog zaleđa u Svetom Petru u Poljanama te predstavlja vrhunsko  maslinovo ulje i  konzervirane masline iz svog maslinika. OPG nudi niz eko proizvoda od ekološkog bilja uzgojenog u vlastitom vrtu. U ponudi se nalazi fina salsa „Teta Branka“, pekmezi, bezglutenski kolačići i prirodni sokovi. OPG MAROT dolazi s područja Kastavštine te predstavlja fine marmelade i druge proizvode iz vlastitog voćnjaka.

Pozivaju se građani da svakako i ove godine posjete Dan zdravlja  te da uz zabavu, preglede i niz zanimljivih programa i ponuda učine nešto za unaprjeđenje kvalitete života i svoje zdravlje.

Zato su Čavle ove subote 21. rujna 2024. od 10 do 13.30 sati pravo mjesto za druženje, jer mudra izreka kaže “Vodite računa o svom tijelu, to je jedino mjesto gdje možete živjeti.“

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari