OD 1. SIJEČNJA 2025.

Od sljedeće godine veća naknada za povrat plastičnih boca: “Sramotno je najniža u cijeloj EU”

Od 1. siječnja 2025. godine u Hrvatskoj će se povećati naknada za povrat plastičnih boca i druge ambalaže s trenutnih 7 centi na 10 centi, prema prijedlogu nove Uredbe o gospodarenju otpadom. Ova odluka je dio šire strategije Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije kako bi se unaprijedila učinkovitost sustava reciklaže u zemlji.

Prema prijedlogu, povratna naknada će se primjenjivati na jednokratnu ambalažu za pića, uključujući plastiku, staklo, metal i kompozitne materijale volumena do tri litre. Trenutna naknada, koja je bila 50 lipa prije uvođenja eura, a potom 7 centi, kritizirana je zbog niske visine u usporedbi s drugim europskim zemljama.

Udruge za zaštitu okoliša, uključujući Zeleno akciju, već su ranije izrazile nezadovoljstvo zbog niske naknade, navodeći da bi iznos trebao biti barem 50 centi, posebno uzimajući u obzir inflaciju i rast cijena. Voditeljica kampanje protiv zagađenja plastikom u Zelenoj akciji, Ana-Marija Mileusnić, ističe da je povećanje na 10 centi još uvijek nedovoljno.

Uz to, od početka sljedeće godine planira se i naplata laganih plastičnih vrećica koje se koriste za voće i povrće, čime se nastoji smanjiti uporaba jednokratnih plastičnih proizvoda i promovirati održivije alternative.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari