NA KANTRIDI

EVO GA OPET! Pitomi dupin danas uživao na riječkoj plaži Ploče u društvu plivača i ronioca!

Na popularnoj plaži Ploče na Kantridi, plivači i ronioci danas su imali priliku doživjeti poseban trenutak, kada se među njima pojavio društveni – dupin. Ovaj prizor, iako iznimno lijep i zabavan, donosi i upozorenja stručnjaka koji ističu potencijalne opasnosti ovakvih susreta.

Ovo nije prvi put da se dupin ove sezone približava ljudima na riječkom području, no njegovo ponašanje i dalje iznenađuje kupače i promatrače. Prisutnost dupina na početku jeseni uljepšala je dan mnogim posjetiteljima plaže, no znanstvenici podsjećaju da treba biti na oprezu i slušati njihove savjete.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Upozorenja stručnjaka: Dupini su divlje životinje

Iako susreti s dupinima izgledaju idilično, stručnjaci naglašavaju da je važno zapamtiti da su dupini divlje životinje te da njihova blizina može biti nepredvidiva i potencijalno opasna. Društveni dupini, iako se čine prijateljski nastrojeni, mogu biti podložni naglim promjenama raspoloženja, a kontakt s ljudima može utjecati na njihovo prirodno ponašanje i zdravlje.

“Susreti s dupinima često izazivaju osjećaj radosti i uzbuđenja, no važno je zadržati distancu i ne pokušavati ih dirati ili hraniti”, poručuju stručnjaci. Znanstvenici upozoravaju da ljudska interakcija može zbuniti dupine, utjecati na njihovo zdravlje i uzrokovati stres ili agresivno ponašanje.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Prizor za pamćenje, ali s dozom opreza

Bez obzira na upozorenja, mnogi se slažu da je ovakav prizor rijetka i posebna prilika za sve ljubitelje mora. Ipak, važno je pridržavati se uputa stručnjaka te održavati sigurnu udaljenost kako bi susreti ostali pozitivni i za ljude i za dupine.

Dupini su znak zdravog ekosustava, a odgovorno ponašanje prema njima ključ je za očuvanje ovog prekrasnog dijela Jadrana.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari