SUDJELOVALI STRUČNJACI

Okruglim stolom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

S okruglog stola poslana je poruka javnosti o nultoj toleranciji prema bilo kom obliku nasilja, o potrebi prijavljivanja nasilnika i važnosti podrške, pomoći, osnaživanja i zaštite žrtava nasilja.

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Rijeci je jučer, u organizaciji Policijske uprave primorsko-goranske i Udruge UZOR Rijeka, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održan okrugli stol.

Na Okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci koji se u svom djelokrugu rada izravno bave problematikom obiteljskog nasilja s ciljem razmjene iskustva i bolje komunikacije svih nadležnih subjekata, odnosno jačanje međuresorne suradnje kao jednog od ključnih strateških ciljeva u suzbijanju nasilja u obitelji.

Uz policijske službenike iz Ureda načelnika Policijske uprave sudjelovali su i predstavnici sljedećih institucija: Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Rijeka, Pravobraniteljica za djecu Rijeka, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Rijeka, Obiteljski centar Rijeka, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci, Centar za pružanje usluga u zajednici „Tić“ Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Pravni fakultet Rijeka, kao i predstavnica Grada Rijeke, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, dr. Karla Mušković.

U uvodnom dijelu nakon prezentacije organizatora te iznesenih statističkih pokazatelja Policijske uprave primorsko-goranske vezanih za nasilje u obitelji slijedilo je izlaganje psihologinje Duške Car Drljača iz Udruge Uzor o rezultatima istraživanja sagorijevanja stručnjaka koji rade s ranjivim skupinama, a koje je provelo Hrvatsko društvo za superviziju i organizacijski razvoj. Rezultati su pokazali važnost brige o sebi, i to posebno profesionalne (supervizije i intervizije) u cilju pružanja što kvalitetnije usluge i brige o žrtvama.

Potom je uslijedilo izlaganje i predstojnice Zavoda za kaznene znanosti Pravnog fakulteta u Rijeci, Dalide Rittossa o implementaciji Direktive (EU) 2024/1385 o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Navedena Direktiva je usvojena u svibnju ove godine, a obveza je do kraja 2027. godine uključiti je u hrvatsko zakonodavstvo i praktično je primijeniti kako bi žene – žrtve nasilja dobile adekvatnu pomoć i zaštitu. Jedna od važnih uputa Direktive je i jačati međuresornu suradnju institucija i organizacija civilnog društva koje se bave problematikom nasilja nad ženama.

Psihologinje Udruge UZOR Paula Bogović i Duška Car Drljača naglasile su važnost usluge koju financira Grad Rijeka putem javnog poziva, a odnosi se na podršku stanovanju ženama – žrtvama nasilja i njihovoj djeci nakon izlaska iz sigurne kuće, a koja podrazumijeva podmirivanje troška najma stana za žene u trajanju od godine dana. Time se značajno doprinosi financijskoj neovisnosti tih žena, posebno uvažavajući činjenicu da je financijska ovisnost jedan od ključnih razloga povratka žena obiteljskom nasilniku.

Upraviteljica Obiteljskog centra, Područne službe Primorsko-goranske županije također je informirala sudionike okruglog stola da je u tijeku pilot istraživanje na temu nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama čiji će rezultati usmjeriti i preventivne aktivnosti na tom području.

Uz puno pitanja i komentara razvila se rasprava sudionica okruglog stola što je uz brojne primjere iz prakse rezultiralo i dogovorom o nastavku suradnje i zajedničkim preventivnim aktivnostima u nadi ostvarenja kvalitetnije zaštite žena ne samo u obitelji već u svakom segmentu naše društvene zajednice.

S okruglog stola također je poslana poruka javnosti o nultoj toleranciji prema bilo kom obliku nasilja pa tako i nasilju u obitelji, o potrebi prijavljivanja obiteljskih nasilnika i važnosti podrške, pomoći, osnaživanja i zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Podsjećamo, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine, kada ga je proglasio Hrvatski sabor u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari