UGLEDAN FILMSKI REDATELJ

Galerija | U Rijeci je započelo održavanje manifestacije pod nazivom Dani Rajka Grlića

Otkrijte svijet filma kroz prizmu jednog od naših najvećih redatelja

U Rijeci je započelo održavanje manifestacije pod nazivom Dani Rajka Grlića, posvećena jednom od najuglednijih filmskih redatelja i scenarista regije. Prof. art. Rajko Grlić, čije stvaralaštvo obuhvaća desetljeća nagrađivanih filmskih ostvarenja, ovom će prilikom primiti počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci, priznanje koje se dodjeljuje za njegov istaknuti doprinos svjetskoj umjetnosti i umjetničkoj edukaciji kao i izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci. Dani Rajka Grlića održavat će se do 29. rujna, a uz mnoge diskusije i panele, premijerno će biti i prikazan novi film naziva „Svemu dođe kraj“

Rajko Grlić kao redatelj i scenarist, radio je na jedanaest dugometražnih igranih filmova, koji su prikazivani u kinima svih pet kontinenata, uključeni su u natjecateljske programe vodećih svjetskih festivala od Cannesa nadalje te su osvojili brojne međunarodne nagrade. Također, radio je na pet dugometražnih filmova kao scenarist i na pet kao producent. Njegovo remek-djelo, “Kako snimiti svoj film; Interaktivna filmska škola,” proglašeno je najboljim svjetskim multimedijskim projektom.

Grlićeva karijera započela je još 1963. godine s kratkim amaterskim filmovima od kojih je njih šest osvojilo više od dvadeset nagrada na festivalima diljem Jugoslavije. Njegov provokativni dokumentarni film “Svaki je čovjek dobar čovjek u rđavom svijetu” iz 1969. bio je zabranjen zbog političkog sadržaja, a njegov filmski opus obilježila su i djela poput “Ustava Republike Hrvatske” iz 2016., koji je osvojio čak 36 međunarodnih nagrada uključujući Grand Prix u Montrealu, a prikazivan je širom svijeta. Tijekom godina, Grlić je postao prepoznatljiv po svojim angažiranim djelima koja se bave složenim pitanjima identiteta, društvenih normi i ljudskih prava, a njegov rad tako ne samo da osvjetljava izazove s kojima se društvo suočava već i otvara prostor za dijalog i promišljanje o našoj budućnosti.

U sklopu manifestacije održat će se i okrugli stol na temu “Zaborav i zaboravljanje”, na kojem će sudjelovati Rajko Grlić i gosti poput Slavenske Drakulić, Borisa Dežulovića i Gorana Markovića. 

Jedan od vrhunaca programa bit će premijera Grlićevog novog filma, kriminalističke drame sa elementima trilera, “Svemu dođe kraj”, koji čeka svoju veliku zagrebačku premijeru koja će se održati ovoga četvrtka, 26.09. od 20 sati u Kaptol Boutique Cinema.

Nakon projekcije publika će imati priliku razgovarati s redateljem i ostalim filmskim gostima. Dani Rajka Grlića bit će prava filmska poslastica, pružajući jedinstvenu priliku za retrospektivu njegovih filmova i dublje razumijevanje njegove bogate karijere.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari