NOVI ZAKONSKI PRIJEDLOG

Medicinske sestre i tehničari će moći davati terapiju i lijek bez nazočnosti doktora

03.04.2024., Rijeka - Novi bolnicki kompleks KBC-a Rijeka na lokalitetu Susak poceo je danas sa radom. U kompleksu je smjestena Klinika za ginekologiju i porodnistvo te Djecja bolnica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Novi zakonski prijedlog hrvatske vlade omogućit će medicinskim sestrama i tehničarima prvostupnicima, koji imaju specijalizaciju iz hitne medicine, da samostalno daju terapiju i lijekove pacijentima bez potrebe za prisustvom liječnika. Ova promjena, koja je dobila široku podršku u Saboru, uključuje i oporbu, te se smatra važnim korakom ka poboljšanju kvalitete zdravstvene usluge.

Željko Jovanović iz SDP-a naglasio je da će ovaj prijedlog pridonijeti cilju stvaranja solidarnog i dostupnog zdravstvenog sustava. Božo Petrov iz Mosta istaknuo je kako je ovo važan korak, ali i upozorio na dodatne odgovornosti koje će medicinske sestre preuzeti, s obzirom na to da se problem nedostatka liječnika u sustavu još uvijek nije riješio.

U Hrvatskoj nedostaje oko 4.000 medicinskih sestara, a mnoge od njih napuštaju sustav zbog preopterećenosti i odlaze raditi u turizam ili inozemstvo. Loris Peršurić iz IDS-a ukazao je na potrebu reformi obrazovnog sustava, ističući da hrvatske medicinske škole traju pet godina, dok u drugim zemljama poput Njemačke traju samo tri.

Dario Zurovec iz NZ-a postavio je pitanje o adekvatnoj naknadi za rad medicinskih sestara i upozorio na sveprisutni manjak zdravstvenih radnika, posebno u ruralnim područjima. Marin Miletić iz Mosta zabrinut je za budućnost hrvatskog društva s obzirom na navedene izazove.

Uz to, Darko Klasić iz HSLS-a pitao je hoće li Ministarstvo zdravstva razmotriti uvođenje dodatnih dužnosti za druge profesije u zdravstvu, dok je državna tajnica Marija Bubaš odgovorila kako se medicinskim sestrama dodaju veće odgovornosti, čime postaju ključni dijelovi zdravstvenog sustava.

Ovaj zakon, koji omogućuje medicinskim sestrama da samostalno djeluju u hitnim situacijama, označava značajnu promjenu u pristupu pružanju zdravstvenih usluga, no i dalje ostaje nejasno kako će se rješavati osnovni problemi unutar sustava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari