VELIK INTERES GRAĐANA

Na riječkom Korzu 120 građana pregledalo jetru, još 300 naručeno na pregled u bolnicu!

Besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog uređaja FibroScan, privuklo je velik interes građana u javnozdravstvenoj akciji na riječkome Korzu

FibroScan uređaj KBC-a Rijeka bio je smješten u sanitetskom vozilu u kojem su se obavljali pregledi. Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega pet minuta.

Građani su tijekom pregleda imali mogućnost dobiti sve relevantne informacije i upute o tome što učiniti u slučaju oštećenja jetre i kome se obratiti.

Tijekom akcije pregledano je 120 građana

Građanima koji imaju suspektan nalaz FibroScana uzeti su osobni podatci pa će u iduća dva tjedna biti pozvani na pregled u KBC Rijeka.

Zbog velikog interesa za pregled, od dodatnih 300 zainteresiranih građana koji nisu stigli obaviti pregled na Korzu, također su uzeti su osobni podatci. Građani će biti pozvani na preventivni pregled u iduća tri tjedna u KBC-u Rijeka, u poslijepodnevnim satima.

Tiha epidemija 21. stoljeća

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) tiha je epidemija 21. stoljeća i najbrže je rastuća bolest probavnoga sustava. Nastaje kao posljedica današnjeg modernog načina života i metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2 i/ili pretilosti i/ili povišenog krvnog tlaka i/ili povišenih masnoća u krvi.

Nealkoholnu masnu bolest jetre danas ima 25 posto populacije, odnosno svaka četvrta osoba.

„Svatko bi se danas trebao zapitati ima li masnu jetru, odnosno nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD) jer je to rastući uzrok ciroze jetre, primarnog karcinoma jetre ili hepatocelularnog karcinoma, kao i rastući uzrok za transplanatciju jetre. Poznato je, naime, da hepatocelularni karcinom može nastati kod osoba s običnom masnom jetrom ili jednostavnom steatozom, bez dodatnih odnosno značajnijih oštećenja jetre. Zabrinjava nas činjenica što NAFLD nije samo bolest jetre nego je multisistemska bolest jer može utjecati na razvoj bolesti izvan jetre, poput kardiovaskularne bolesti, kronične bubrežne bolesti, šećerne bolesti tipa 2, može uzrokovati i karcinome izvan jetre poput karcinoma debelog crijeva, karcinoma dojke i karcinoma gušterače.

Bolest, nažalost, pogađa i najmlađe

Od NAFLD-a boluje 10 posto djece. Stoga je poticanje preventivnih pregleda i otkrivanje bolesti u što ranijim stadijima od velikog javnozdravstvenog značaja. Organizirali smo ovu akciju, sada već petu godinu za redom. S nama su u organizaciji, osim našeg stručnog gastroenterološkog društva, KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta, i Grad Rijeka i udruge pacijenata (Udruga Srce za nju i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata) jer je iznimno važno da svi zajedno radimo na tome da povećamo odaziv na preventivne preglede, da povećamo našu svijest o važnosti ranog otkrivanja bolesti jer jedino na takav način, uz uključivanje svih dionika društva možemo postići bolje rezultate i ishode liječenja“, istaknula je potpredsjednica Hrvatskog gastroenterološkog društva i predstojnica Klinike za tumore KBC-a Rijeka, izv. prof. dr. sc. Ivana Mikolašević.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari