REZULTATI JASNI

VELIKA ANKETA Hoće li se Hrvati odazvati na poziv za služenje obveznog vojnog roka? “Sorry, anemičan sam!”

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska se priprema za moguće uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025. godine. Ministarstvo obrane je ispunilo sve potrebne preduvjete, a preostaje samo politička potvrda u Hrvatskom saboru, nakon razgovora premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Ministar Ivan Anušić istaknuo je da su instruktori spremni, a postoje i tri lokacije za smještaj regruta, s očekivanim brojem od 17 do 18 tisuća poziva godišnje za mladiće starije od 18 godina.

U okviru priprema za uvođenje vojnog roka, portal Net.hr proveo je anketu među Hrvatima o njihovoj spremnosti za odaziv na vojni poziv. Rezultati su pokazali da čak 71% ispitanika ne bi pristalo na služenje vojnog roka, dok bi se samo 22% odazvalo, a 7% ispitanika nije imalo jasno mišljenje. U anketi je sudjelovalo nešto manje od 10 000 ljudi.

Na društvenim mrežama, čitatelji su izrazili različite stavove o ovom pitanju. Mnogi su se protivili vojnom roku, smatrajući da bi se odgovornost trebala prebaciti na sinove političara. “Nek idu sinovi koji sjede u saboru, nek pokažu primjer drugima”, poručio je jedan čitatelj. Drugi je komentirao: “Imam anemiju, sorry”, dok je jedna čitateljica istaknula: “Ne i sina ne bi dala, dovoljno što mu je otac branitelj.”

Neki su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog maltretiranja i nemogućnosti vlastitog razvoja unutar vojnog okruženja. “Nisam lud da idem dragovoljno na robiju od tri mjeseca i da me tamo maltretira neki PTSP-ovac”, napisao je jedan od komentatora, naglašavajući da bi država trebala ulagati u zdravstvo i socijalne usluge umjesto u vojsku.

S druge strane, dio ispitanika smatra da bi vojni rok bio koristan za mlade, ističući potrebu za stjecanjem osnovnih životnih vještina i discipline. “Vojni rok treba. Današnja djeca su u takvom nekakvom svijetu iluzija da ne znaju preživjeti s 18 godina”, smatra jedan čitatelj.

Anketa je pokazala da je tema obveznog vojnog roka u Hrvatskoj vrlo osjetljiva i da izaziva različite reakcije među građanima. Dok se neki protive vojnoj obavezi, drugi vide vrijednost u vojnom obrazovanju i disciplini koja bi mogla pomoći mladima u životu. Političke odluke u vezi s ovim pitanjem sada su u rukama vlasti, dok javnost nastavlja raspravljati o prednostima i manama vojnog roka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari