UŽAS

DRAMA NA MORU! Jedrenje kod Lošinja kao noćna mora: Žena završila na otočiću, muškarac u moru. Evo kako im je to uspjelo…

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Apeliramo na sve nautičare i druge osobe na moru da budu vrlo oprezni pri naumu plovidbe te stalno prate vremensku prognozu kako bi izbjegli moguće havarije na moru, izvijestila je policija.

Posada policijskog plovila P-214 Postaje pomorske policije Rijeka u subotu, 28. rujna, je na poziv Nacionalne središnjice traganja i spašavanja sudjelovala u akciji traganja te isplovila prema Malom Lošinju radi pružanja pomoći dvoje jedriličara koji su uvali Artatore doživjeli nesreću na moru.

Riječ je o dvoje hrvatskih državljana, starosti 38 i 48 godina, koji su na sportskoj jedrilici katamaran, dužine šest metara, u popodnevnim satima jedrili od uvale Artatore prema uvali Engleze u lošinjskom akvatoriju.

Tijekom jedrenja oko 17 sati puklo je jedro (spinaker) i udarilo u kormilo jedrilice od čega se oštetilo, a prilikom nastavka jedrenja vjetar (bura) ih je odnio na rt Salzine gdje je 48-godišnjakinja izašla na obalu, dok se 38-godišnjak jedrilicom uputio prema lošinjskom zaljevu kako bi potražio pomoć.

Međutim, od jačine vjetra i velikih valova pao je u more, a jedrilica se nasukala na otočiću Koludarc. U 19,15 sati ga je u moru zamijetio građanin što je barkom prolazio na tom mjestu pa ga prevezao u uvalu Poljana.

Posada policijskog plovila je u nastavku traganja oko 20.40 sati pronašla 48-godišnju hrvatsku državljanku na otočiću u uvali Artatore između rta Salzine i uvala Zadnja te je ukrcali na brod i prevezli u marinu Mali Lošinj.

Ovo dvoje jedriličara srećom nije ozlijeđeno u havariji, ali ovom prilikom ponovo apeliramo na sve nautičare i druge osobe na moru da budu vrlo oprezni pri naumu plovidbe te da stalno prate vremensku prognozu, osobito pomorsku, kako bi izbjegli moguće havarije na moru.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Inače, uz ovu akciju traganja i spašavanja u protekla četiri mjeseca policijski službenici Postaje pomorske policije Rijeka sudjelovali su u još 12 akcija traganja i spašavanja te pri tome pronašli, odnosno spasili, osam stranih i troje hrvatskih državljana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari