BOGAT PROGRAM

NAŠA DJECA: Opatijski mališani najavili bogat program Dječjeg tjedna i Opatijskog dječjeg vikenda

Bogat program aktivnosti Dječjeg tjedan i Opatijskog dječjeg vikenda u prostorijama DND Opatija najavili su zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, tajnica DND Opatija Sanja Škorić i vijećnici XIV. saziva Dječjeg gradskog vijeća Lana, David, Paola i Mihael

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci.

Lana je govorila o izložbi „Koračajmo zajedno za dječja prava“ održanoj jučer u Lovranu na kojoj su nastupili dječji zbor Lovranske črešnjice pod vodstvom prof. Natalije Banov i Mića mularija pod vodstvom Marine Mavrinac Matulja, a kojoj je nazočila Danijela Žagar, Savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu iz Rijeke. Izložba će biti otvorena do kraja Dječjeg tjedana. Cilj izložbe je skrenuti pažnju na život djece u svijetu danas.

Mihael je najavio raspisivanje Natječaja Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije „Ruke moje rastu k tebi sve veće, jer želim dati i tebi sreće“ – za dodjelu sredstava proračuna DGV-a. Natječaj će biti otvoren od 7. 10. 2024. do 10. 11. 2024. na stranicama Grada Opatije.

Paula i David su najavili aktivnosti koje će se održati u Dječjem tjednu.

U ponedjeljak, 7. 10. 2024. na Međunarodni dan djeteta bit će održana dva javna dječja skupa i to u Lovranu u 10,30 sati na trgu ispred crkve i u Opatiji u 12,30 ispred Sportske dvorane Marino Cvetković.

U utorak, 8. 10. 2024. u područnim školama na Veprincu i u Ičićima slavimo ćemo prijateljstvo. Kako? Svi ćemo odjenuti žute majice, jer žuta je boja boja prijateljstva i zajednički ćemo izrađivati lanac prijateljstva s porukama.

U srijedu, 9. 10. 2024 u posjetu DND Opatija dolaze vrtićari iz Dječjeg vrtića Volosko na Bajkaonicu.

U popodnevnim satima vijećnici XIV. saziva DGV Opatije sa svojim mentoricama iz DND Opatija idu u Dječji vrtić Opatija kako bi donirali 4 komunikacijske ploče koje su dali izraditi od prikupljenih donacija.

U četvrtak, 10. 10. 2024. uoči Opatijskog dječjeg vikenda u prostorije DND Opatija stižu učenici prvih razreda osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov – Volosko na Bajkaonicu.

U petak, 11. 10. 2024. održava se 18 po redu Mića marunaa u Lovranu. Manifestacija započinje u 14,00 sati dizanjem zastave Miće marunade i traje do 16,30 sati.  

Očekuje se sudjelovanje više od 300 djece iz osnovnih i područnih škola Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage, Ičića i Veprinca. Nakon programa otvorenja djeca će sa svojim razrednicima prema unaprijed utvrđenom rasporedu otići na radionice (Priče našeg kraja; Priče o lovranskim vodonošama; Naše ČA; Od starog napravimo novo eko radionica, Glagoljica u Lovranu, Pleti, pleti – mrežu i čvor ispleti; Niti nas spajaju – rikamevanje; Priče o lovranskim vodonošama; Izrada lovranskog košića; Izrada lovranskog guca; Likovno kreativna radionica, Boćanje; Igre naših starih).

U subotu, 12. 10. 2024. u Lovranu Bajkaonica u Opatiji Opatijski dječji vikend

U nedjelju, 13. 10. 2024. Promotivni štand DND Opatija na 49. Marunadi

Zamjenica gradonačelnika Đukić najavila je bogat program Opatijskog dječjeg vikenda koji započinje u četvrtak, 10. 10. 2024. obilaskom djece školske i predškolske dobi gradskim ustanovama pod nazivom „ Kad narastem bit ću…“, a istoga dana u suradnji sa Znanstveno-edukacijskim centrom Višnjan organizirano je predavanje prof. Korada Korlevića na temu „Svijet koji dolazi“.

U subotu, 12.  i nedjelju, 13. listopada od 10 pa do 17 sati održava se program “Igre bez granica” koji će doista biti spektakularan.

Oba dana u središtu zanimanja na velikoj Ljetnoj pozornici zasigurno će biti  Rolly park, još veći nego lani, a ništa manje neće biti zanimljivi atraktivno igralište Plavi svijet te napuhanci i fliperi.

Na maloj Ljetnoj pozornici održavat će se animacijski program za djecu, bit će tu maskota, facepainting punktova, pripremaju se dječje karaoke, STEM radionica, baby kutak, crtaonica, besplatno fotografiranje, nastup dječjih zborova „Glazbenog vrtuljka“… Tu je i atraktivni kutak Adria School International Fun Camp-a te od 10,30 do 14 sati „pravi pravcati“ poniji u Parku Angiolina.

U subotu u 10,15 nastupit će zbor OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” Opatija, u 11 sati počinje predstava “Dvorac bontonko“ književnice Ksenije Grozdanić,  u 13 h u Parku Angiolina na rasporedu je predstava „Kate koju znate“ opatijske glumice Karoline Šuša, dok će subotnji program na Ljetnoj završiti predstavom za djecu “Pobuna igračaka” u izvedbi odgajatelja iz DV Opatija s početkom u 17 sati.

Nedjelja na maloj Ljetnoj pozornici rezervirana je u 11,00 h za predstavu za djecu „Klaun Marko“ i u 14,00 sati za plesno-modnu radionicu Lorena.

Ove godine obilježavamo 100 godina dječjih prava i 35. godina Konvencije UN-a o pravima djeteta. Iz izvještaja UNICEF-a i Kids rights organizacije za 2024. godinu vijećnici su doznali da je 1 od 4 djece unutar EU-a u opasnosti je od siromaštva i socijalne isključenosti, što predstavlja nevjerojatnih 20 milijuna djece u 27 država članica EU-a.

Procjenjuje se da više od 11 milijuna djece i mladih u dobi od 19 godina i mlađih u EU-u pati od poremećaja mentalnog zdravlja.

Djeca su osjetljivija na štete iz okoliša koje mogu utjecati na njihov kognitivni i tjelesni razvoj. Procjenjuje se da je još uvijek gotovo jedno od 20 djece u EU izloženo visokim razinama onečišćenja pesticidima, što iznosi preko 380 000 djece.

Dok digitalne tehnologije mogu biti korisne za djetetovo obrazovanje i razvoj, djecu je potrebno zaštititi od internetskih rizika i štete. Nedostatak pristupa internetu i računalima kod kuće također može dovesti djecu u nepovoljan položaj.

Došlo je do porasta od 21% ozbiljnih kršenja prava djece u oružanim sukobima diljem svijeta i to najviše u sukobima u Izraelu i Gazi, Ukrajini i Sudanu i mnogim drugim zemljama diljem svijeta. Samo u Izraelu i Gazi, od listopada 2023. godine ubijeno je gotovo 8 000 djece, dok je u Ukrajini ozlijeđeno i li ubijeno 1 957 djece od eskalacije rata u zemlji 2022. godine.

Djeca poručuju: Želimo da poštivanje dječjih prava bude na prvom mjestu u svim državama svijeta. Želimo da rat prestane i da odrasli sjednu i razgovaraju jer samo dogovorom i razgovorom možemo izgraditi mir u svijetu i tako osigurati da djeca žive i rastu zaštićena i sigurna. Želimo sigurne škole, gradove i zemlje, tražimo da nas zaštitite od nasilja kako fizičkog tako i psihičkog. Tražimo da u svim školama rade educirani stručni suradnici koji će nam moći pomoći i pružiti ruku u tijekom našeg odrastanja kako bismo odrasli u sigurne, zdrave mlade ljude!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari